PCR-tesztet kell elvégezniük az Angliába utazóknak

Átmeneti intézkedésről van szó, amelyet három hét múlva felülvizsgálnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 30. 10:05
null
London, 2021. november 26. Vsrlk tolonganak a londoni Oxford Streeten 2021. november 26-n, a Black Friday (fekete pntek) napjn, amikor a kereskedk jelents engedmnnyel knljk rucikkeiket. Az Egyeslt llamokban a hlaads minden vben november negyedik cstrtkjre esik, az ezt kvet nap a Black Friday, a karcsony eltti bevsrlsi idszak nyitnya. MTI/AP/PA/Dominic Lipinski Fotó: Dominic Lipinski

Átmeneti intézkedésről van szó, amelyet három hét múlva felülvizsgálnak.

A kedden életbe lépett új szabályozás alapján ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.

A brit kormány a koronavírus újonnan azonosított omikron változatának megjelenése miatt hozta meg ezt az elővigyázatossági döntést.

Boris Johnson miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány a korábbi szigorú zárlatok idején alkalmazott gyakorlattól eltérően nem fogja ismét leállítani a külföldi utazásokat, az intézkedés csak a külföldről érkezők tesztelési kötelezettségeit érinti. A PCR-tesztet legkésőbb az angliai érkezés utáni második nap végéig kell elvégezniük a beutazóknak. Az érkezés napja a szabályozás értelmében a nulladik napnak számít.

Ugyancsak keddtől a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben mindenkinek maszkot kell viselnie. A rendelkezés a vendéglátóhelyekre nem terjed ki. A brit kormány kéri emellett, hogy azok is vonuljanak elkülönítésbe, akiknek közvetlen környezetében valakinél az omikron koronavírus-változat jelenlétét mutatják ki. Ez mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy az érintettek hány dózist kaptak a koronavírus elleni oltásból.

Boris Johnson hangsúlyozta, hogy elővigyázatossági és átmeneti intézkedésekről van szó, amelyeket három hét múlva – amikor az új vírusváltozatról már sokkal többet lehet majd tudni – felülvizsgálnak.

A brit miniszterelnök hozzátette: teljesen biztos abban, hogy az idei karácsony sokkal jobb lesz, mint a tavalyi, amikor a nagy-britanniai oltási kampány még csak kezdeti szakaszában járt és szigorú korlátozások voltak érvényben. A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint

a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő dózisát a 12 évnél idősebb brit lakosság csaknem 31 százalékának már beadták.

Az első dózist 88,6 százalék, a másodikat 80,6 százalék kapta meg ebből a korosztályból.

Borítókép: Vásárlók tolonganak a londoni Oxford Streeten 2021. november 26-án, a Black Friday (fekete péntek) napján. (Fotó: MTI/AP/PA/Dominic Lipinski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.