időjárás 23°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Itt vannak a részletek a kedvezményes üzemanyag-vásárlásról

Moszkva: Washington nem vette figyelembe a fő biztonsági aggályainkat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.27. 11:44 2022.01.27. 13:31
Moszkva: Washington nem vette figyelembe a fő biztonsági aggályainkat

Moszkva szerint Washington nem vette figyelembe a fő orosz biztonsági aggályokat a javaslataira adott válaszában az Ukrajnához kapcsolódó feszültségre vonatkozóan.

Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta orosz hírügynökségek jelentése szerint: 

Washington válasza Moszkva fő biztonsági aggályaira negatív, a további párbeszédre a másodlagos ügyekre adott amerikai válasz ad reményt.

Vlagyimir Putyin elnök fog dönteni az ország következő lépéseiről az Egyesült Államokkal és a NATO-val kapcsolatban – tette hozzá.

– A legfőbb probléma a következő: egyértelműen elfogadhatatlannak tartjuk a NATO keleti irányú bővítésének folytatását és orosz területet fenyegetni tudó csapásmérő eszközök telepítését – jelentette ki Lavrov. 

Ismét elítélte, hogy a NATO az 1990-es években Moszkvának tett ígérete ellenére mértéktelenül terjeszkedni akar. 

A külügyminiszter hangsúlyozta: egy ország szövetségválasztási jogának egyértelműen korlátot szab, hogy figyelembe kell vennie más országok biztonsági igényeit, így Oroszországét is. Szerinte erről az elvről a nyugati országok szándékosan hallgatnak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig azt mondta újságíróknak: – Nem állíthatjuk, hogy álláspontunkat figyelembe vette Washington, illetve azt sem, hogy lett volna erre szándék, és ez nem ad okot túlzott optimizmusra, mégis mindkét félnek érdeke a párbeszéd folytatása. 

Moszkva nem akarja húzni az időt, de nem siet a viszontválasszal, mert annak megfogalmazása időbe telik –  tette hozzá.

Az Egyesült Államok szerdán juttatta el az orosz javaslatokra adott válaszát a Kremlnek. Antony Blinken külügyminiszter azt mondta erről, hogy komoly diplomáciai útvonalat jelöl ki, elvi és gyakorlati szempontból is értékeli az Oroszország által felvetett aggályokat. Nem részletezte, hogy mit tartalmaz a dokumentum, de kiemelte, hogy az Ukrajnával és Washington európai szövetségeseivel egyeztetve született meg, és Joe Biden amerikai elnök jóváhagyásával küldték el. Szerinte a válasz tükrözi, hogy Washington nyitott a párbeszédre, és a diplomáciát részesíti előnyben. Mindazonáltal világossá tette: 

az Egyesült Államok eleve esélytelennek tartja, hogy teljesüljenek azok az orosz követelések, amelyek azt várják el a NATO-tól, hogy vonja vissza csapatait és fegyvereit Kelet-Európából, valamint zárja ki Ukrajna esetleges jövőbeni csatlakozásának lehetőségét.

Ezzel szemben Washington kész a párbeszédre olyan témákban, mint például a fegyverzetellenőrzés és a bizalomépítő intézkedések. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is bejelentette szerda este, hogy a szervezet elküldte írásbeli válaszát Oroszország biztonsági garanciaigényeire.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a védelmi minisztérium kibővített vezetőségi ülésén Moszkvában 2021. december 21-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Gunyejev)