Több mint hétszázezer bevándorló kapott állampolgárságot valamely uniós országban

Olaszország, Spanyolország, Németország, Franciaország és Svédország vezeti a sort.

Magyar Nemzet
2022. 03. 26. 10:01
null
Almería, 2019. december 16. Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a dél-spanyolországi Almería kikötõjébe 2019. december 16-án. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 73 fekete-afrikai migránst vett fedélzetére a spanyol partok közelében. MTI/EPA-EFE/Carlos Barba Fotó: Carlos Barba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eurostat adatai szerint 2020-ban összesen 729 ezer külföldi hátterű személy vehette fel az Európai Unió valamelyik tagállamában új állampolgárságát. 

Az új európaiak 85 százaléka korábban egy nem európai uniós tagállam polgára volt. 

Egy évvel korábban 706 ezer, 2018-ban pedig 672 ezer nem európai hátterű bevándorló mondhatta el ugyanezt.

A legtöbb új honfitársat, 131 800 főt, az olaszok köszönthették 2020-ban, ez a tárgyév összes új európai állampolgárságának a 18 százalékát jelenti. Második helyen, 126 300 új honfitárssal Spanyolország áll, európai skálán ez 17 százalékot jelent. Őket követi Németország 111 200 fővel, azaz 15 százalékkal, majd Franciaország 86 500 fővel és 12 százalékkal. A nagy számban bevándorlókat fogadó országok sorában a számszerűsített skálán Svédország csak az ötödik helyen áll 80 200 új honfitársával, és így 11 százalékos részesedéssel. Svédországot 7,7 százalékkal azonban Európa élvonalába, azaz az első helyre repíti az az arányszám, amely az új állampolgárok számát már a lakosság nagyságához méri. 

Ebben a tekintetben Magyarország mindössze 0,2 százalékkal áll.

A legtöbb új állampolgárságot az Európai Unióban marokkói, szíriai, albán, brazil és török származású igénylők vehették fel. A kérelmezők fele 33 éves vagy annál fiatalabb volt.

 

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-spanyolországi Almería kikötőjébe.  (Fotó: MTI/EPA-EFE/Carlos Barba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.