Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Az amerikai kormány 300 millió dollár értékű további fegyvert akar adni Ukrajnának · Zelenszkij: Pénteken több mint hatezer civilt sikerült kimenekíteni három régióból · Az oroszokat sugárzás érhette Csernobilban.

Forrás: MTI2022. 04. 02. 7:50
Kijev, 2022. április 1. Ukrán katonák intgetnek a fotóriportereknek, miközben ellenõrzik, hogy valóban minden orosz katona elhagyta-e a Kijev közelében fekvõ falvakat 2022. április 1-jén. MTI/AP/Rodrigo Abd Fotó: Rodrigo Abd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kormány 300 millió dollár értékű további fegyvert akar adni Ukrajnának

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette pénteken, hogy

300 millió dollár értékű további fegyvert akar adni Ukrajnának azonfelül, amelyet Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta már megígért neki.

Az új védelmi segélycsomagban különböző drónok, rakétarendszerek, páncélozott járművek, lőszer, éjjellátó berendezések, titkosított kommunikációs eszközök, gépfegyverek, orvosi felszerelések és műholdkép-szolgáltatás szerepel.

Washington ezt megelőzően a háború kezdete óta már ígért 1,65 milliárd dollár értékű fegyvert Ukrajnának, a tavalyi év eleje – a Biden-kormány hivatalba lépése – óta pedig az Ukrajnának adott amerikai katonai segély értéke eléri a 2,3 milliárd dollárt.

Az új ígéret teljesítésére azonban várni kell, mert ezekre a fegyverekre Washington még csak most adja le a megrendelést a gyártóknak 

– olvasható a közleményben, valamint az is, hogy Washington szövetségeseivel közösen folyamatosan méri fel, hogy Ukrajnának milyen további fegyverekre van szüksége.

Joe Biden amerikai elnök közölte ukrán hivatali kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel szerdai telefonbeszélgetésükben, hogy 

az Egyesült Államok kész az ukrán kormánynak további 500 millió dollárt (164,6 milliárd forint) adni közvetlen költségvetési támogatás formájában

 – emlékeztetett az AP hírügynökség.

Zelenszkij a Twitteren azt írta, hogy közel egy órán át tárgyalt Bidennel, és beszéltek „konkrét védelmi támogatásról, megerősített szankciócsomagról, makroszintű pénzügyi és humanitárius segítségnyújtásról”.

Ezenfelül Zelenszkij tájékoztatta Bident Ukrajna Oroszországgal folytatott tárgyalásainak állásáról, továbbá az aktuális harctéri helyzetről.

A The York Times című amerikai lap azt jelentette péntek este egy meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt szovjet gyártmányú harckocsikat akar átadni Ukrajnának a keleti Donbasz régióban várható heves harcokhoz. Az illető szerint ezt Zelenszkij kérte. Azt nem árulta el, hogy hány harckocsiról volna szó, és mely országok adnák.

A Pentagon nem válaszolt a Reutersnek a lapértesülést firtató kérdésére.

Zelenszkij: Pénteken több mint hatezer civilt sikerült kimenekíteni három régióból

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette péntek éjjeli szokásos videóüzenetében, hogy az eltelt egy nap során több mint hatezer civilt tudtak kimenekíteni Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupol városból, mert ezeken a helyeken működtek a humanitárius folyosók.

Pénteken megérkezett az ukrán hadsereg ellenőrizte Zaporizzsjába többtucatnyi autóbusz, tele mariupoli civilekkel

– jelentette az AFP hírügynökség tudósítója a helyszínről. A hírügynökség megjegyezte: nem lehet tudni, hogy Zelenszkij adataiban benne van-e ez a sok száz ember.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével tartandó megbeszélésre megy Kijevben 2022. április 1-jén. Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes azt közölte egy videófelvétellel alátámasztva, hogy 42 busz érkezett Zaporizzsjába, a tudósító harmincat tudott összeszámolni. Olyan mariupoliakról van szó, akik előtte saját járműveiken el tudtak jutni az orosz kézen lévő Berdjanszkba, egy köztes településre. Az oroszok Berdjanszkban szállították őket buszokra.

„Az ukrán légierő továbbra is ellenőrzése alatt tartja az ország légterét, a támadó orosz erők sikertelenül próbálják felszámolni a légierőt” – közölte péntek este Mikola Olescsuk altábornagy, a fegyvernem parancsnoka egy közleményben. „Az orosz hadsereg kevésbé támad harci gépekkel és bombázókkal, inkább a távolból rakétákkal” – tette hozzá. Olescsuk modern fegyvereket kért az ország nyugati szövetségeseitől, köztük harci gépeket, légvédelmi rakétákat.

A DPA hírügynökség megjegyezte, hogy a tábornok kijelentéseinek helytállóságát független forrásból egyelőre nem lehet ellenőrizni.

Az oroszokat sugárzás érhette Csernobilban

A csernobili atomerőmű nem sérült meg az orosz katonák négyhetes megszállása alatt, de sugárzásnak tették ki magukat, amikor árkokat ástak a szennyezett területen – idézte pénteken az ukrán hatóságokat a Le Figaro.

Az erőművet, amely 1986-ban a történelem legnagyobb nukleáris katasztrófájának helyszíne volt, amikor az egyik reaktor felrobbant, csütörtökön vették ellenőrzésük alá az ukránok, amikor az orosz erők kivonultak a Kijevtől északra fekvő területről. „A csernobili erőműben minden berendezés működik. Minden sugárzásfigyelő és ellenőrző rendszer a szokásos rendszerben működik” – idézte az ukrán Energoatom atomenergia-ügynökség közleménye Valerij Szejdát, az erőmű igazgatóját.

Az itt tartózkodó orosz erők az 1986-os katasztrófa által súlyosan szennyezett, tiltott övezetben valószínűleg nagy dózisú sugárzásnak voltak kitéve – állítják ukrán források.

A járműveik által a levegőben felvert vastag por és a benne lévő radioaktív részecskék könnyen behatolhattak az oroszok testébe a tüdejükön keresztül

 – mondta Szejda. Ami még rosszabb, úgy tűnik, hogy árkokat ástak a „vörös erdőben”, a legszennyezettebb területen – tette hozzá.

Borítókép: Ukrán katonák integetnek a fotóriportereknek, miközben ellenőrzik, hogy valóban minden orosz katona elhagyta-e a Kijev közelében fekvő falvakat (Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.