időjárás 12°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Nicaragua visszavonta az amerikai nagykövet akkreditációját

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.29. 10:12 2022.07.29. 11:58

A nicaraguai kormány helyi idő szerint csütörtökön visszavonta az Egyesült Államok új managuai nagykövetének akkreditációját, miután a diplomata az amerikai kongresszusban tartott meghallgatásán bírálta Daniel Ortega nicaraguai elnök rendszerét.

Denis Moncada nicaraguai külügyminiszter közleményben leszögezte, nem tűrik, hogy beleavatkozzanak a latin-amerikai ország belügyeibe.

Hugo Rodríguez – aki Kevin Sullivant, az Egyesült Államok eddigi managuai nagykövetét váltotta volna – az amerikai szenátusban azt mondta, mindent megtesz azért, hogy Nicaraguában helyreálljon a demokrácia. Hozzátette, hogy ezért gazdasági és diplomáciai eszközöket is kész felhasználni, beleértve Nicaragua esetleges kiléptetését az Egyesült Államok és hat közép-amerikai állam kereskedelméről szóló egyezményből, a CAFTA-DR-ből is.

Washington és Managua viszonya az Ortega ellen 2018-ban kitört tüntetéssorozatot követően romlott meg. A demonstrációknak az Emberi Jogok Amerikaközi Bírósága (CIDH) szerint 355 halottja volt. Az amerikai külügyminisztérium tavaly terrorkampányként jellemezte a nicaraguai vezetés fellépését.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.