időjárás 10°C Amália 2022. október 7.
logo

Orbán Viktor beszédén felháborodtak, a román írónőén nem

Magyar Nemzet
Forrás: Nethuszár.ro
2022.07.28. 15:05 2022.07.28. 16:45
Orbán Viktor beszédén felháborodtak, a román írónőén nem

2016 márciusában, a népszerű és közismert román értelmiségi, költő-írónő Ana Blandiana szenvedélyes előadást tartott a Babes–Bolyai Egyetem aulájában, Kolozsváron. Ebben az előadásában megjövendölte a muzulmánok által ostromolt Európa összeomlását és hevesen bírálta a nyugati társadalmakat, amelyek képtelenek védekezni a haladók által végrehajtott agymosás ellen.

Abban az időben Ana Blandiana előadásához a román társadalom nagyjai gratuláltak, annál is inkább, mert a román állam, Klaus Johannis államfő révén elutasította a migránsok kötelező romániai letelepítését. Hogy juthattunk oda, hogy az akkori gratulálók közül sokan most vehemensen bírálják Orbán Viktort a tusványosi beszéde miatt?

teszi fel a kérdést az Inpolitics nevű román hírportál, amelynek írását a Nethuszár ismertette

Orbán Viktor múlt szombaton Tusványoson azt mondta, „a magyarok nem akarnak kevert fajúvá válni”. Emiatt számos bírálat érte a miniszterelnököt, Bogdan Aurescu román külügyminiszter például sajnálatosnak nevezte, hogy Orbán Viktor Románia területéről terjesztett olyan nézeteket, amelyekkel Bukarest nem tud azonosulni. 

Ennek kapcsán a Nethuszár részleteket idéz Ana Blandiana 2016-os beszédéből:

 

  • Maguk a rómaiak is nehezen találtak önmagukra a legyőzött népek sokasága között, amelyek aztán később – „középre csúszva” – legyőzte őket.
  • Nem a vándorló népekre gondolok itt, hanem a kémiai folyamatra, a rasszok és etnikumok keveredésére, a hatalmas olvasztótégelyre, amelynek alapfeltétele Róma győzelmeiből fakadt, később pedig saját győzelmeinek lett az áldozata.
  • A migránsok millióinak lépte alatt széthulló európai rend nyomában maradó Európa szabadsága egy – egyre kevésbé létező – alapok nélküli, veszélyes forma marad.
  • A jelenlegi Emberi Jogi Charta szerint Európának mindenkit be kéne fogadnia, de ha befogad mindenkit, akkor ebben a folyamatban Európa feloldódna, és megszűnne Európának lenni. Amit elfelejtenek azok, akik szerint ezek a kijelentések szélsőségesek, az az, hogy Európa írta meg az Emberi Jogok Chartáját, és ahogy Európa eltűnik, úgy vele együtt eltűnnek az emberi jogok is.
  • A több száz, talán ezer áldozatot is követelő merényletek összehasonlítatlanul kisebb veszélyt jelentenek, mint a lassan és alattomosan előrehaladó migránsok, akiknek szilárd elhatározásuk, hogy nem integrálódnak, és akik belülről fogják felemészteni Európa 21. századi kultúráját és mentalitását, behelyettesítve őket a középkori jellegű hiedelmek imperatívuszával.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.