Romániában a legmagasabb a korai iskolaelhagyók aránya

Uniós szinten a szomszédos ország vezeti a sort: ötből egy fiatal nem tanul, és munkája sincs.

Daily Life In Constanta, Romania
ROMANIA-CONSTANTA-DAILY Fotó: HRISTO RUSEV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában a legmagasabb a korai iskolaelhagyók aránya az Európai Unióban, ötből egy fiatal nem tanul, de munkája sincs. Az adatokat egy bukaresti konferencián ismertette Borbély László, a bukaresti kormány fenntartható fejlődés főosztályának koordinátora. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábbi politikusa arról is beszélt, hogy a romániai lakosság mindössze huszonnyolc százaléka rendelkezik alapvető digitális ismeretekkel, ami a legalacsonyabb arány az EU-ban. A vidék és a város közötti fejlődési különbségekről készült tanulmányt ismertetve Borbély fontosnak nevezte a jelenlegi helyezettel való szembesülést az építkezés elkezdésekor.

Az RMDSZ közleménye által idézett tanulmányból az is kiderül, hogy Románia tizenhét megyéjében a vidéki gyerekek kevesebb mint fele érettségizett sikeresen 2021-ben. 2022-ben pedig tizenöt megyében hasonló a helyzet. Országos szinten a vidéken hatvanhat emberből egy részesül szociális segélyben, hatszor több, mint a városokban.

Egy korábbi, a dán jegybank által készített felmérésből az derült ki, hogy a romániai háztartások a legszegényebbek az unióban. Romániában a legmagasabb a súlyos anyagi helyzetben lévő és szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok aránya az EU-ban az Eurostat felmérése szerint.

Míg az unióban átlagosan hétszázalékos a nélkülözés a 15–29 éves fiatalok közt, addig a romániaiak csaknem negyede küzd anyagi problémákkal.

A 2019-es és 2020-as adatokból kiderült: a román, az ír és a német fiatalok helyzete romlott egy éven belül leginkább, míg a szlovákoké javult a legtöbbet. Sántha Ágnes erdélyi szociológus úgy véli, nem meglepők az adatok, Románia rendre vezeti az uniós szegénységlistákat. A Székelyhon hírportálnak nyilatkozó szakember szerint a jelenség összefüggésben áll a halmozottan hátrányos helyzetű roma népesség számarányával.

Az elmúlt öt-tíz évben Románia rendre lemarad még Bulgária mögött is

– mondta a szociológus.

Hozzátette: Bulgáriához képest a Covid-időszak alatt romlott tovább a romániai helyzet, ami összefüggésben lehet a gazdasági hanyatlás ellensúlyozására, a munkájukat elvesztők és elszegényedők támogatására hozott intézkedések hiányosságaival.

Borítókép: A Természettudományi és Régészeti Múzeum épülete a romániai Konstancában (Fotó: AFP/NurPhoto/Hristo Rusev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.