időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Szijjártó: Ausztria és Magyarország is békét akar

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.14. 13:05 2022.07.14. 20:03
Szijjártó: Ausztria és Magyarország is békét akar

Most nem lehet szorosabb kapocs Ausztria és Magyarország között annál, hogy mindketten békét akarunk a szomszédságunkban − jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön bécsi látogatásán. A háborús környezet még inkább indokolttá teszi, hogy ápoljuk és erősítsük a szövetségeket − hangoztatta.

A magyar diplomácia vezetője a Wiener Städtische Versicherungsverein biztosítótársaság székházában vett részt a bécsi Ring (Körút) második legmagasabb épülete, a 93 méter magas Ringturm magyar művész általi „becsomagolásának” megnyitóján. Beszédében elmondta: súlyos kihívásokkal és nehézségekkel teli időszakot élünk, és örülnünk kell, hogy így is együtt ünnepelhetjük a partnerséget, az együttműködést, a művészetet és annak közösségteremtő erejét.

Kifejtette, hogy az elmúlt egy-másfél évtized több olyan kihívást hozott, amelyekből még egy is sok: háború, világjárvány, pénzügyi-gazdasági krízis, természeti katasztrófák egy időben. Ezek egyik következménye az lett, hogy a világ keleti és nyugati fele között a feszültség újra éleződni kezdett. Márpedig Közép-Európában az az ideális, ha a Kelet és Nyugat között kölcsönös tiszteletre és kölcsönös előnyökre épülő párbeszéd és együttműködés tud létrejönni. 

Itt nem érdekünk a blokkosodás, mert akkor a perifériára kerülünk

− mutatott rá Szijjártó Péter.

Kifejtette: teljesen egyértelmű, hogy Ausztria és Magyarország történetének nincsen olyan fejezete, amelyet hitelesen és teljeskörűen le lehetne írni a másik említése nélkül. Harminchárom évvel ezelőtt a két ország között vágtuk át a vasfüggönyt, és akkor „Kelet és Nyugat rajtunk, osztrákokon és magyarokon keresztül fogott egymással kezet” − mondta.

Hozzátette, hogy ebben az új Európába szorgosan építettük az együttműködésünket. 

Osztrák vállalatok ma Magyarországon a második legerőteljesebb beruházói közösséget alkotják, a kereskedelmi forgalom alapján pedig Ausztria a harmadik legfontosabb partner.

A magyar miniszter örömét fejezte ki, hogy a Vienna Insurance Grup (VIG) biztosítói vállalatcsoport is Magyarországba fektette bizalmát, a csoport és a magyar kormány összegfogásából pedig az ország legnagyobb biztosítói vállalatcsoportja jöhetett létre. A világjárvány idején, amikor világossá vált, hogy a járvány nemcsak az emberek egészségét, hanem a munkáját is veszélyezteti, osztrák vállalatok több mint nyolcezer ember munkahelyét védték, illetve mentették meg − hangsúlyozta.

Szijjártó Péter köszönetet mondott a Ringturmon látható alkotást is készítő Maurer Dóra művésznőnek, a nemzet művészének, aki mindkét országban egyaránt fantasztikusat alkotott, és kiemelkedő életpályájával mindig segített abban, hogy a magyarok és osztrákok együttműködését és sorsközösségét szorosabbra fűzzék. Külön örömét fejezte ki afölött, hogy az osztrák fővárosban 4000 négyzetméternyi felület mutatja be az életművet, ami a határokon átívelő párbeszéd szimbólumaként jöhetett létre.

A magyarokat és az osztrákokat pontosan olyan szoros, néha bonyolultnak tűnő, de mindenképpen színes és elválaszthatatlan szálak fűzik össze, mint az Maurer Dóra alkotásának köszönhetően mostantól a Ringturmon is látható. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország az egyetlen, amelynek már két művésze kapta meg a lehetőséget arra, hogy becsomagolja a tornyot.

A Wiener Versicherung Gruppe (VIG) Ausztria és az egész kelet-közép-európai (CEE) régió vezető biztosítási csoportja: 30 országban mintegy 50 biztosítótársaság alkotja a csoportot. 

A Ringturm földszintjén jelenleg Medgyaszay István (1877–1959) magyar építész munkásságát mutatja be egy kiállítás.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (balra) és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter (Fotó: Facebook)

Háború Ukrajnában

Az oroszok fele megijedt a mozgósítás hírére

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.