Több száz romániai településen vízkorlátozás van, a kutak kiszáradtak

A hatóságok szerint az aszály és a megnövekedett vízhasználat miatt apadnak az ország tartalékai.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 19. 13:09
null
ROMANIA-WEATHER-HEAT Fotó: DANIEL MIHAILESCU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A víztartalékok apadása miatt Románia 214 településén vezettek be korlátozásokat az ivóvízhasználatban – közölte kedden a Román Vizek Országos Hatósága (ANAR), amely egyben felelős vízhasználatra szólította fel a lakosságot. A hatóság megállapította, hogy az aszály és a megnövekedett vízhasználat miatt az ország víztartalékai apadnak, de egyben meg is nyugtatta a lakosságot, hogy elég víz van mindenkinek, aki közüzemi hálózatból kapja az ivóvizet. A közlemény szerint a legfontosabb negyven víztározó feltöltöttségi szintje 77,36 százalékos, ezekben jelenleg 3,35 milliárd köbméter vizet tárolnak.

A hatóság az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) előrejelzése alapján megállapította, hogy Báziásnál, ahol a Duna eléri Romániát, a másodpercenkénti  5350 köbméteres sokéves júliusi átlag kevesebb mint a feléig csökken a Duna vízhozama, amely másodpercenként alig 2150 köbméter lesz a hónap végére.

A hatóság becslése szerint július végére átlagosan hetven százalékra csökken a vízellátásban fontos szerepet játszó negyven víztározó töltöttségi szintje. Az ANAR 17 megyét – elsősorban Kárpátokon kívülieket – jelölt meg, amelyekben korlátozni kellett a vízhasználatot, de Bihart, Hunyadot és Szebent is a problémás megyék közé sorolta. Megjegyezte: e megyék 214 településén azért kellett korlátozásokat bevezetni, hogy fel tudják tölteni az ivóvíz tárolására használt tartályokat.

A fogyasztás ugyanis meghaladta az ivóvízforrások vízhozamát.

Mint közölte: további 11 megye 345 településén apadt el a víz a kutak egy részében. E megyék között Hunyadot és Szilágy megyét is említette. Közölte: a hatóságok tartálykocsikban szállítanak vizet ezekre a településekre, és a kutak kitakarításához is segítséget nyújtanak. Hétfő estétől tartálykocsiról biztosítják az ivóvizet a Kolozsvárral szomszédos Györgyfalván is, ahol azonban nem a források elapadása, hanem egy baleset idézett elő vízhiányt. Egy üzemagyagot szállító katonai tartálykocsi épp a falu víztartálya fölött szenvedett balesetet, és az elfolyt nyolc tonna üzemanyag egy része beszivárgott a víztartályba.

Borítókép: szökőkút mellett sétál egy férfi gyermekévél Bukarestben 2021. augusztus 17-én (Fotó: AFP/Daniel Mihailescu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.