Bennfentes információkból gazdagodhatnak meg a törvényhozók családtagjai

Az amerikaiak azért vannak felháborodva, mert a kongresszus tagjai olyan információval láthatják el a családtagjaikat, amelyekkel tisztességtelenül profitálhatnak a törvényhozók által szabályozott piaci helyzetekből. A legújabb botrány központjában a képviselőház demokrata elnöke áll – csak úgy, mint korábban – írja a V4NA.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 08. 02. 7:19
LEE HSIEN LOONG; PELOSI, Nancy
Szingapúr, 2022. augusztus 1. A szingapúri kommunikációs és tájékoztatási minisztérium (MCI) által közreadott képen Nancy Pelosit, az amerikai képviselõház demokrata párti elnökét (b) fogadja Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök 2022. augusztus elsején. Pelosi a tervek szerint még Japánt, Malajziát és Dél-Koreát fogja felkeresni a körútja során. MTI/EPA/MCI Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paul Pelosi gyakran kereskedik a befektető által leginkább kedvelt vállalatok részvényeivel, így nem meglepő, hogy a neve feltűnik az olyan gigavállalatok körében, mint az Apple vagy a Microsoft. Nancy Pelosi, az USA képviselőházának demokrata elnökének férje nemrég ismét olyan információkat kaphatott a feleségétől, amelyekkel milliókat kaszálhatott néhány nap alatt. A multimilliomos Pelosi férje júniusban 20 000 részvényt vásárolt a világ egyik legnagyobb félvezetőgyártó vállalatának számító NVIDIA-ban – derül ki Nancy Pelosi kötelező időszakos pénzügyi jelentéséből.

Forrás: Daily Mail

Paul Pelosi éppen akkor vásárolta a több millió dollár értékű részvényeket, amikor a kongresszus arról a jogszabályról döntött, amely mintegy 52 milliárd dolláros állami támogatást nyújt az amerikai félvezetőgyártásnak, valamint a csipgyárak számára is komoly adókedvezményt biztosít. A jogszabály, amelynek célja, hogy a hazai csipipart versenyképesebbé tegye a kínaival szemben, Nancy Pelosi irányítása alatt kerülne ezután a képviselőház elé.

Bár Nancy Pelosi tagadja, hogy bármikor is bennfentes információt adott volna a férjének, az amerikai szavazók azt követelik, hogy a kongresszus korlátozza a törvényhozók és családtagjaik részvényvásárlásait. Az emberek jelentős többsége szerint ugyanis a bennfentes információk segíthetnek a politikusoknak és családjainak abban, hogy tisztességtelenül profitáljanak az általuk szabályozott piacokból – derül ki a Fox News rögtönzött felméréséből.

„A kongresszusi tagok családjainak nem szabad megengedni, hogy részvényeket vásároljanak, mert előnyt szerezhetnek a bennfentes információk segítségével” – mondja egy szavazó a csatornának, aki hozzátette, hogy Paul Pelosi üzleteiből a felesége is profitálhatott. „Szerintem Nancy Pelosi tisztességtelen módon profitált hivatali ideje alatt” – mondja egy másik szavazó, aki szerint a házaspár mindent megbeszél egymással, így világos, hogy Paul Pelosi bennfentes információk alapján kereskedik.

Nem csoda, hogy az emberek újra azt követelik, hogy korlátozzák a törvényhozók családtagjainak részvényvásárlásait.

Nancy Pelosi és családja már korábban is hasonló botrányba keveredett. Joe Biden elnök tavaly januárjában írta alá a „Buy American!”, azaz „Vásárolj amerikai árukat!” nevű rendeletét, amelynek keretében az Egyesült Államokban gyártott elektromos járművekre cserélték a teljes kormányzati autóparkot, és amelyben többek között a Tesla is részt vett. Nancy Pelosiék pedig csupán 3 héttel korábban vásárolták be magukat a Tesla gigavállalatba.

Mivel Joe Biden és Nancy Pelosi párttársak, ezért nehéz nem arra gondolni, hogy Pelosi tudta, mire készül az elnök. A Tesla-részvények a vásárlás pillanatában darabonként hatszáznegyven dollárt értek, később pedig – ahogy várható volt – közel 50 százalékkal megemelkedett az értékük Biden elnöki rendeletének hatására.

Idén februárban egyébként már benyújtottak egy olyan törvényjavaslatot, amely megakadályozza, hogy a kongresszus tagjai és házastársaik részvényeket birtokoljanak vagy kereskedjenek velük, amíg megválasztott tisztséget töltenek be, erről azonban még mindig nem döntöttek a törvényhozók.

A jelentések szerint egyébként Pelosiék a leggazdagabb kongresszusi házaspárok közé tartoznak. Paul Pelosi, a Financial Leasing Services tulajdonosa mintegy százötvenmillió dolláros személyes vagyont halmozott fel. A képviselőház elnöke pedig legalább negyvenhatmillió dolláros vagyonnal rendelkezik.

Borítókép: Nancy Pelosi (Fotó: MTI/EPA/MCI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.