időjárás 16°C Aurél 2022. október 5.
logo

Szijjártó Péter a Fox Newsban magyarázott az orosz gázszállításról

MTI
2022.08.02. 18:29 2022.08.02. 18:39
Szijjártó Péter a Fox Newsban magyarázott az orosz gázszállításról

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Fox News üzleti tévécsatornáján Maria Bartiromo műsorának volt a vendége kedden New Yorkban, ahol arról beszélt, hogy jelenleg Magyarország a meglévő közép-európai infrastrukturális és földrajzi adottságok miatt csak orosz forrásból tud nagy mennyiségű földgázt vásárolni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezetőt az adásban először előző havi moszkvai útjáról kérdezték, amire reagálva rámutatott, hogy 

Magyarország nem rendelkezik tengerparttal, így a közép-európai infrastruktúra további fejlesztése nélkül ma kizárólag a csővezetékeken keresztül érkező gázra támaszkodhat.

A jelenlegi helyzetet ismertetve kiemelte, hogy lett volna más lehetőség, ha az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV olajvállalat a fekete-tengeri földgáztartalékok kitermelése mellett dönt, de a projekt végül kútba esett.

Sajnos ha nagy mennyiségű gázt akarunk vásárolni Közép-Európában, akkor Oroszország az egyetlen forrás

– fogalmazott.

Majd emlékeztetett rá, hogy bizonyos műszaki és politikai kihívások álltak elő a szállítási útvonalak tekintetében Európai nyugati és északi részén, azonban hazánk ellátása zavartalan a Törökországon, Bulgárián és Szerbián áthaladó, két évvel ezelőtt elkészült vezetéken keresztül.

Maria Bartiromo műsorvezető ezt követően azt szerette volna tudni, hogy van-e a kormánynak B terve arra tekintettel, hogy Oroszország zsarolja Európát az energiaellátással. Szijjártó Péter azt válaszolta: „ez nem tervek, álmok vagy illúziók, hanem fizika és matematika kérdése”.

Lehet álmokat szőni, de ha nincsenek alternatív források a régióban és nincsenek más infrastrukturális lehetőségek, akkor egyértelműen védtelen pozícióban vagy

– közölte.

Ennek kapcsán pedig az interjúban aláhúzta, hogy a Magyarország környékén található LNG-terminálok kapacitása nem elegendő az orosz földgáz kiváltásához, illetve a romániai gázmezők kitermelése sem kezdődött meg.

A miniszter végül a menekültválsággal és a helyzet gazdasági következményeivel kapcsolatban arról is beszámolt, hogy hazánk Ukrajnával szomszédos országként mindenképp érdekelt a békében, hiszen a menekülők áradata, illetve a gazdasági és energiaellátási kihívások is súlyos terhet jelentenek számára.

Hangsúlyozta emellett, hogy Magyaroszág kettős nyomás alatt áll; egyrészt már 870 ezer menekültet fogadott be Ukrajna felől, miközben több mint 130 ezer illegális bevándorlót állított meg a déli határon, amely szám magasabb, mint az előző év egészében.

Borítókép: Szijjártó Péter a Fox News stúdiójában. (Fotó: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.