További hat év börtönbüntetésre ítélték Aung Szan Szú Kjít

A mianmari politikus ellen több eljárás is folyik, az ellene összesen kiszabható büntetés elérheti a 190 évet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 15. 16:01
null
FILES-MYANMAR-POLITICS-MILITARY-COUP-SUUKYI-TRIAL Fotó: STR

A mianmari politikus ellen több eljárás is folyik, az ellene összesen kiszabható büntetés elérheti a 190 évet.

Korrupciós vádakkal további hat év börtönbüntetést kapott hétfőn Mianmarban a hatalomból katonai puccsal eltávolított, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí. Az illetékes bíróság szerint négy vádpontban találták bűnösnek. Egyrészt szabálytalanul használta fel egy általa vezetett oktatási alapítvány pénzét, továbbá szabálytalanul építkezett egy kormányzati tulajdonban álló, kedvezményesen bérelt telken.

 

Aung Szan Szú Kjí abszurdnak minősítette a vádakat. A 77 éves ellenzéki vezető jelenleg is börtönben van, miután eddig 11 évet kapott más ügyekben. További hét ügyben folyik még ellene jelenleg is eljárás. A vádpontok között szerepel vesztegetés és választásitörvény-sértés is, az ellene összesen kiszabható büntetés elérheti a 190 évet.

 

A mianmari katonai kormány szóvivője, Zav Min Tun elérhetetlen volt hétfőn a sajtó számára, de korábban azt mondta: Szú Kjí ügyét független igazságszolgáltatás bírálja el, egyúttal visszautasította és az ország belügyeibe való beavatkozási kísérletnek minősítette a külföldi kritikákat. Mianmarban folyamatos belpolitikai feszültség uralkodik azóta, hogy 2021 februárjában a hadsereg puccsal átvette a hatalmat. A választáson győztes Aung Szan Szú Kjít és további több tízezer ellenzéki politikust vagy másként gondolkodót bebörtönöztek fizikai erőszakot alkalmazva. Az ENSZ emberiesség ellen elkövetett bűntettnek nyilvánította a katonai junta által elkövetett cselekményeket, és szankciókat léptetett életbe Mianmar ellen.

Borítókép: Aung Szan Szú Kjí volt mianmari államtanácsos (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.