A lengyelek nem szeretik, ha megpróbálnak rájuk erőltetni dolgokat

Óriási port vertek fel azok a sajtóértesülések, melyek szerint az Európai Unió nemcsak a Nemzeti Újjáépítési Tervből, hanem akár a regionális alapokból is befagyaszthat némi összeget a Lengyelországnak járó pénzből. Bár az Európai Bizottság egyelőre nem erősítette meg a Financial Times és a Rzeczpospolita értesüléseit, a lengyel politikusok úgy vélik, hogy ebben az esetben bebizonyosodna, hogy az ellenzék politikája célba ért – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA hírügynökség2022. 10. 18. 16:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a Financial Times és a Rzeczpospolita értesülései bebizonyosodnak, akkor egyértelművé válik, hogy az európai intézményekben folytatódik a lengyel politikába való beavatkozás, erről beszélt Andrzej Duda lengyel államfő egy televíziós interjúban. Duda szerint ez világos jele lenne annak, hogy Brüsszelben ki akarják kényszeríteni a kormányváltást – az emberek akarata ellenére – olvasható a V4NA cikkében.

Szilárd meggyőződésem, hogy a lengyelek nem szeretik, ha megpróbálnak rájuk erőltetni dolgokat, különösen, ha olyan kérdésekről van szó, mint a szabadságunk, a szuverenitásunk és a választás szabadsága, hogy ki kormányozzon minket. Ezért harcoltak apáink, nagyapáink évtizedeken át azért, hogy ledobják magukról a szovjet béklyókat, amelyek nem kívánt hatalmat kényszerítettek ránk

– jelentette ki az elnök. 

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter valamivel konkrétabban fogalmazott.

A tárcavezető úgy véli, hogy a Polgári Platform (PO) és Donald Tusk korábbi lengyel miniszterelnök a felelősek a Lengyelországnak járó európai alapok blokkolásáért, „a német politikusokkal együtt, akik ebben nagy támogatást nyújtanak nekik, élükön az Európai Bizottság német vezetőjével, Ursula von der Leyennel”.

A miniszter szerint Donald Tusknak és a PO-nak az az érdeke, hogy átvegye a hatalmat Lengyelországban, ehhez pedig minden eszközt bevet.

„Öt éven keresztül sokat tett Németországért, de Lengyelországért lényegében semmit. Tudja, hogy szinte semmi esélye sincs arra, hogy demokratikus, tisztességes választásokon visszatérjen a hatalomba. Ezért keres ilyen eszközöket a német politikusok segítségével, hogy megakadályozza a Lengyelországba érkező pénzeket, és így hatalomváltást idézzen elő Lengyelországban”

– jelentette ki Zbigniew Ziobro egy sajtótájékoztatón, aki szerint Németország érdeke is nyilvánvaló ebben, bár azt is leszögezte hogy egyelőre semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott a lengyel kormány ebben a kérdésben.

Kosma Zlotowski kormánypárti európai parlamenti képviselő is reagált a sajtóértesülésekre.

„Igen, igaz, hogy a bizottság részéről nem érkezett hivatalos nyilatkozat, de természetesen vannak ilyen pletykák. Az ürügy megvan – a költségvetési feltételrendszer –, így bármihez hozzá lehet majd kötni, ha valaki akarja. A kérdés az, hogy akarnak-e majd. Mint mondtam, egyes európai parlamenti képviselők között vannak erre irányuló hangok. Ez hatalmas válságot okozna az Európai Unióban. Nem tudom, hogy az Európai Bizottság készen áll-e egy ilyen háborúra. De talán igen, bármit kinézünk belőlük. Nem szolid emberek, nem törvénytisztelő emberek, csak könyörtelenül egy célt követnek. És ez a cél egyrészt az uniós országok föderalizálása, másrészt pedig az olyan kormányok, mint a lengyel kormány, Orbán Viktor vagy Giorgia Meloni asszony eltávolítása a közéletből”

– magyarázta a lengyel európai parlamenti képviselő, aki lapinterjúban emlékeztetett arra, hogy az uniós pénzeszközök folyósításáról szóló végső döntés nem az Európai Bizottság, hanem az Európai Unió Tanácsa hatáskörébe tartozik, ennek kapcsán úgy fogalmazott: „a Tanácsban vannak értelmesebb emberek is”.

A tudósítás eredetileg a V4Na nemzetközi hírügynökség oldalán jelent meg.

Borítókép: Donald Tusk (Fotó: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.