Lapozó: Egy hónapra is leállhatnak az energiaszolgáltatók télen Olaszországban

Ferenc pápa szerint a háború a politika kudarca · Putyin: Vége a mozgósításnak Oroszországban ·Egy hónapra is leállhatnak az energiaszolgáltatók télen Olaszországban ·Jobbközép miniszterelnököt választott a svéd parlament

Magyar Nemzet
2022. 10. 17. 15:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa szerint a háború a politika kudarca

Újabb kötet látott napvilágot Ferenc pápa pontifikátusának tizedik évfordulóján, amelyben a római pápa a világ békéjéért fohászkodik. Az Isten nevében kérlek, vessetek véget a háborúnak – című könyv szerdán jelenik meg az olasz könyvesboltokban. A kötetben összegyűjtött tíz fohász a világbéke a népek közötti kiengesztelődés reményét fogalmazza meg. A keresztény egyház feje egyben felhívást intéz a világ nemzeteinek vezetőihez, hogy a béke építői legyenek, egy szebb világ megteremtésén munkálkodjanak. „A háború mindig haszontalan, sohasem kínál valódi megoldást a konfliktusokra, az atomfegyverek bevetése pedig az emberiség túlélését veszélyezteti. A háború az embertelenné vált világ jele” – jelenti ki a pápa. Az elmúlt évtizedek során az egyház tanítóhivatala elítélte a háborút, mert az szerinte nem oldja meg a népek közötti konfliktusokat, csak fölösleges vérontáshoz és pusztításhoz vezet, ami nem más, mint az emberiség kudarca. Ferenc pápa egyben azt is kijelenti, hogy a világban dúló kegyetlen és elhúzódó konfliktusok a politika kudarcának egyértelmű jelei. Hozzátette, a múlt század háborús tragédiáinak gazdasági és társadalmi pusztításait számos nemzet még mindig nyögi, vannak emberek, akik testükön viselik a nyomokat. „Harmadik világháború zajlik a világban több térségre bontva, de nagy a veszélye egy világméretű konfliktus kirobbanásának” – figyelmeztet a szentatya. Elődéihez híven Ferenc pápa hangsúlyozza, egyetlen háború sem tekinthető igaz harcnak. 

Forrás: lastampa.it, ansa.it

Putyin: Vége a mozgósításnak Oroszországban

Az oroszországi mozgósítás két héten belül véget ér. Ezt Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke jelentette ki október 14-én, pénteken egy sajtótájékoztatón. Elmondása szerint a honvédelmi minisztérium a tervezett háromszázezerből már 222 ezer embert sikeresen mozgósított. Megjegyezte, a fronton már 1100 kilométer hosszú a kontaktvonal, amelyet gyakorlatilag lehetetlen volt megtartani a zsoldosokkal, ezért is volt szükség a mozgósításra. Putyint egy újságíró kérdezett arról, hogy megbánt-e valamit. Az elnök elismerte, hogy minden, ami ma történik, enyhén szólva is kellemetlen, de véleménye szerint az oroszok ugyanazt kapták volna, mint most az ukránok, csak egy kicsit később” – mondta. Putyin hozzátette, Oroszország nem tűzte ki célul Ukrajna elpusztítását.

„Nos, ők fogták és elvágták a vizet a Krím-félszigeten. A csapatoknak be kellett menniük, és meg kellett nyitniuk a vizet Krím felé. Ha nem hajtják végre ezt az akciót, nem lettek volna ellenintézkedések” – fejtette ki Putyin. Emellett szerinte most nincs szükség masszív rakétatámadásra. Putyin a sajtótájékoztatón azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a gabonafolyosót, ha bebizonyosodik, hogy azt terrortámadásokra használják.

Forrás: ua.korrespondent.net

Egy hónapra is leállhatnak az energiaszolgáltatók télen Olaszországban

A termelő ágazatok harminc napos leállására sem kizárt a december és február közötti időszakban Olaszországban, amennyiben az orosz szállító újra elzárja a gázcsapokat. Az olasz sajtó híradásai szerint a Roberto Cingolani ökológiai átmenetért felelős miniszter által előkészített szabályozás máris elkészült, már csak az a kérdés, mikor lép majd életbe. A felmérések szerint az olasz fogyasztás a januári hónapban a legmagasabb, így nem kizárt, hogy erre az időszakra esik a harmincnapos leállás is. A szigorú szabályozásra akkor lesz szükség, ha az orosz Gazprom november 1-jétől felfüggeszti a földgázszállítást, illetve ha jövő év januárban lépnek fel szállítási nehézségek. Utóbbi esetében legfeljebb részben, de bevezetik a szigorításokat. 

Forrás: ilmessaggero.it

Jobbközép miniszterelnököt választott a svéd parlament

Hétfőn délben a 349 tagú svéd országgyűlés a jobbközép mérsékeltek miniszterelnökjelöltjét, Ulf Kristerssont választotta meg Svédország 35. miniszterelnökévé. A szavazáson minden képviselő szavazott és senki sem tartózkodott. A jelölt 176 igen voksot kapott, 173 nem ellenében, ami pontosan lefedi a jobb és a baloldali pártok mandátummegoszlását. A szavazást követően az új miniszterelnök azt mondta, hogy nagyon hálás a Riksdagtól kapott bizalomért és egyben alázatos is a rá váró feladatok miatt. Hozzátette, nagy feladat lesz Svédország problémáinak megoldása. Kristersson arról is beszélt, hogy nem meri megígérni, hogy ebben a ciklusban csökkenni fog a bűnözői csoportok által elkövetett lövöldözések száma. A leköszönő miniszterelnök, a szociáldemokrata Magdalena Andersson gratulált az új kormányfőnek, egyben megjegyezte, hogy Svédországnak felelősségteljes gazdasági és jóléti politikára van szüksége, amely megtörheti a szegregációt. Szerinte ez nem szerepel a kormányfő által pénteken bemutatott kormányzati szerződésben. A kormányalakítási nyilatkozatot Ulf Kristersson kedden reggel teszi meg, amikor bemutatja új minisztereit, akik a hárompárti, mérsékeltek, kereszténydemokrata és liberális kabinetet alkotják majd. A kormányváltás formálisan kedden a királyi palotában tartott ebéd után, XVI. Károly Gusztáv vezetésével tartott tanácskozáson történik meg. 

Forrás: Svenska Dagbladet, SVT

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.