Lapozó: Jövőre havi négymilliárd dollárra lesz szüksége Ukrajnának

Súlyos depresszióhullám tombol az olasz fiatalok körében · Spanyolország ötven év alatt ötmillió fővel növelheti népességét a bevándorlás miatt · Kimarad a legerősebb jobboldali párt az alakuló stockholmi kormányból · Jövőre havi négymilliárd dollárra lesz szüksége Ukrajnának.

Magyar Nemzet
2022. 10. 14. 16:00
null
Ukrajna, 2022. július 21. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott videóról készített képen orosz katonák 240 mm-es Tyulpan önjáró aknavetõvel tüzelnek ukrán célpontokra Ukrajnában 2022. július 21-én. MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos depresszióhullám tombol az olasz fiatalok körében

Megemelkedett az öngyilkossági kísérletek száma az olasz fiatalok körében. A pandémia súlyos pszichés következményei aggodalommal töltik el a szülőket, nevelőket és az orvos szakértőket. A legfrissebb statisztikák szerint naponta egy serdülőkorú fiatal próbál meg véget vetni életének. A társadalmi elszigeteltség, a bántalmazástól és kirekesztéstől való félelem ösztönöz sokakat az életről való lemondásra. Az elmúlt két évben 75 százalékkal emelkedett meg az öngyilkossági kísérletek száma a fiataloknál. A statisztikák szerint közel százezer fiatal szenved hikikomori szindrómában, vagyis teljes társadalmi elszigeteltségben. Az olasz gyermekorvosok atombomba erejű pusztításnak nevezték a pandémia gyerekekre gyakorolt pszichés hatását. Szerintük a fiatalok segélykiáltását meghallani képtelen társadalom csak most ébred rá a drámai következményekre, a szorongásos és depresszív viselkedések kialakulására. Már 40 százalékkal emelkedett meg a 9–17 év közötti gyermekek öncsonkításra irányuló vagy öngyilkossági kísérlete – számoltak be az Il Bambino Gesú római gyermekkórház pszichológusai.

Forrás: affaritaliani.it , ansa.it

Spanyolország ötven év alatt ötmillió fővel növelheti népességét a bevándorlás miatt

A spanyol Nemzeti Statisztikai Intézet 2022–2072 közötti időszakra vonatkozó előrejelzése szerint 2072-ben legkevesebb 53 millió ember lakja majd Spanyolországot. Ha a jelenlegi trendek nem változnak, a 65 év feletti lakosság aránya 2050-ben éri el a maximumot, amikor is becsléseik szerint minden harmadik ember túllépi majd ezt az életkort. A népességnövekedés a következő 15 évben lesz a legaktívabb, várhatóan több mint 4,2 millióval nő majd a lakosság száma, és 2037-re meghaladja az 51 millió főt. Bár a növekedés üteme ezután csökkenni fog, összességében legkevesebb 5,4 millióval több embernek lehet Spanyolország az otthona 2072-re. A pozitív migrációs mérleg lehetővé teszi a halálozások fokozatos és folyamatos, a születések számánál mindig magasabb növekedésének ellensúlyozását is. A már ismert statisztikák szerint 2021-ben 530 ezer bevándorló érkezett Spanyolországba, miközben csak 381 ezer fő hagyta el az országot. Ez a tendencia 2016-ban kezdődött és azóta megszilárdult, így várhatóan hosszú távon fennmarad. A hivatal szerint nemcsak nagyobb lesz a népesség, hanem hosszabb életű is. A születéskor várható élettartam 2071-ben a férfiaknál előreláthatóan eléri a 86 évet, a nőknél pedig a 90 évet.

Forrás: 20minutos.es

Kimarad a legerősebb jobboldali párt az alakuló stockholmi kormányból

Csaknem öt héttel a parlamenti választás után megegyezett a svéd jobboldal négy pártja, ami lehetővé teszi a miniszterelnök megválasztását és a kormány megalakítását. A blokkot alkotó négy párt a Svéd Demokrata, a Mérsékelt, a Kereszténydemokrata és a Liberális pártok, élükön a mérsékelt párti Ulf Kristersson miniszterelnök-jelölttel. A kormányt az utóbbi háromból álló koalíció fogja alkotni, míg a legerősebb párt, a svéd demokraták kimaradnak a közvetlen kormányzati munkából, ugyanakkor szoros szövetségben együttműködnek majd a kormánykoalícióval. A bevándorlásellenes párt vezetője, Jimmie Akesson hangsúlyozta, hogy átfogó megállapodás jött létre, ami jelentős politikai befolyást garantál számukra annak fejében, hogy legnagyobb pártként nem kapnak kormányzati szerepet. A radikálisok elsősorban a parlamenti küszöböt éppen hogy megugró liberálisok nyomására maradhattak ki a koalícióból, ugyanakkor a közrádió forrásai szerint a kormánynak hatalmas engedményeket kell tennie, elsősorban a migráció és az igazságszolgáltatás területén. A három pártból álló koalíció a mandátumok mindössze 30,5 százalékával rendelkezik a Riksdagban. A sajtótájékoztatót követően Ulf Kristersson találkozott a házelnökkel, Andreas Norlénnal, akinek bemutatta a kormányzati tervét. A házelnök elfogadta azt, és bejelentette, hogy Ulf Kristerssont javasolja Svédország 35. miniszterelnökének. A leköszönő szociáldemokrata miniszterelnök Twitter-oldalán úgy kommentálta a bejelentést, hogy a jobboldali pártok megállapodása egyértelműen a négyük között fennálló belső feszültségek, nem pedig Svédország problémáinak megoldására irányul. Magdalena Andersson hozzátette, hogy „még ha Ulf Kristersson lesz is a miniszterelnök, Jimmie Akesson lesz az, aki kormányoz”. 

Forrás: Svenska Dagbladet, SVT

Jövőre havi négymilliárd dollárra lesz szüksége Ukrajnának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) havi 3-4 milliárd dollárra becsüli Ukrajna külső pénzügyi segítségnyújtási igényét 2023-ban. Ezt az értékelést az IMF vezetője, Kristalina Georgieva jelentette be. Ugyanakkor a szervezet magasra értékelte az ukrán hatóságok erőfeszítéseit a háborúban megingott gazdaság stabilizálásáért.

„E fontos előrelépés ellenére Ukrajna finanszírozási igénye 2023-ban továbbra is igen nagy lesz. Ez további lépéseket igényel a hatóságoktól, de ami fontos, a világközösségtől is. A külső finanszírozás iránti igény magas marad mindaddig, amíg a háború folytatódik. Egyelőre úgy gondoljuk, hogy 2023-ban havi 3-4 milliárd dollár körüli lesz a finanszírozási igény” – mondta az IMF vezérigazgatója. Szerinte további forrásokra lesz szükség a szociális alapszolgáltatásokhoz, a kritikus infrastruktúra javításához és az energiaforrások importjához, még az ország teljes körű újjáépítésének megkezdése előtt.

„Mindannyiunknak tisztában kell lennie azzal a lehetőséggel, hogy a társadalmi és infrastrukturális követelmények a harcok alakulásától függően ezen a tartományon kívüli finanszírozási igényekhez vezethetnek” – tette hozzá Georgieva. A hírportál megjegyzi, hogy az ukrán hatóságok 2023-ban 38 milliárd dollárra becsülik a külső finanszírozás szükséges mértékét.

Forrás: ua.korrespondent.net

Borítókép: Illusztráció. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott videóról készített képen orosz katonák 240 mm-es Tyulpan önjáró aknavetővel tüzelnek ukrán célpontokra Ukrajnában (Fotó: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.