Lapozó: Franciaországban szakmák szerint rangsorolják a tankolás jogát a benzinkutaknál

Megszüntetnék a nemi szegregációt a spanyolországi kollégiumokban, Belgiumban elfogyott a kiskorú migránsoknak adható szálláshely. Érdekházasságok Olaszországban a tartózkodási engedély megszerzésére. Franciaországban szakmák szerint rangsorolják a tankolás jogát a benzinkutaknál.

MUNKATÁRSAINKTÓL
2022. 10. 12. 19:00
null
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszüntetnék a nemi szegregációt a spanyolországi kollégiumokban

A baloldali Más Madrid (Több Madrid) nevű párt indítványában kéri, hogy sürgessék meg az egyetemekért felelős minisztériumot és szüntessék meg minél előbb a diákszállások elavult, nemi alapon elkülönítő rendszerét. Statisztikák szerint a spanyolországi kollégiumok több mint 50 százalékában még mindig nemük szerint szegregálják az egyetemi és főiskolai hallgatókat, mely nem illeszkedik az egyenlőséggel kapcsolatos törekvésekhez. Pablo Perpinyá, a Más Madrid szenátora kedden már be is mutatta a javaslatot, melynek célja, hogy az állami egyetemekhez tartozó lakóintézményeket „európai szintű rezidenciákká” alakítsa át. A madridi javaslat már 2027 előtt átalakítaná a kollégiumokat, melyek koedukáltak, bárki számára hozzáférhetők és befogadók lennének anélkül, hogy bárkit nemi, gazdasági vagy társadalmi szempontok alapján megkülönböztetnének. Perpinyá úgy fogalmazott: a sokszínűség európai modellje felé akarnak haladni, ami jövedelemtől és egyebektől függetlenül támogatja és ösztönzi a tehetségeket. A javaslatban szerepel az is, hogy a fiatalokat ne lehessen kirekeszteni a felsőoktatásból csak azért, mert szüleik nem rendelkeznek megfelelő pénzügyi háttérrel a taníttatásukhoz.

Forrás: Vozpopuli.com

Belgiumban elfogyott a kiskorú migránsoknak adható szálláshely

A belgiumi menekültek regisztrálásáért és ellátásáért felelős kormányzati szerv, a Fedasil szerdán elismerte, hogy kedd éjjel több mint húsz, magát fiatalkorúnak mondó migránst már nem tudtak elszállásolni Brüsszelben. A felnőtt kísérő nélkül Belgiumba özönlő kiskorú migránsokat annak ellenére nem tudja a hivatal a továbbiakban elszállásolni, hogy a Fedasil idén már ezer új férőhelyet hozott létre a számukra. Az új helyek ugyanis már beteltek. „Hónapok óta folyamatosan arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a kiskorú migránsoknak adható szálláshelyek hamarosan elfogynak, mert Belgiumban telt ház van” – emlékeztetett a belga sajtóban is megjelent hírekre Mieke Candaele, a Fedasil kommunikációs vezetője. Ezért a nehéz helyzetben a Fedasil már csak azokra a migránsokra koncentrál, akik minden kétséget kizáróan kiskorúak. Kedden éjszaka pedig olyan migránsok nem jutottak szálláshoz, akiknek az életkorával kapcsolatban jogos kételyek merültek fel. Őket életkormeghatározás céljából másik intézményhez irányították át. A migránsok ellátása miatt folyamatosan bírált Fedasil eközben visszautasítja a mulasztás vádjait. „Jelenleg 3139 férőhelyen biztosítunk szállást kiskorú migránsoknak. Tavaly augusztusban a szálláshelyek száma pedig mindössze 2147 volt. Az egy év alatt kialakított csaknem ezer új férőhely pedig hatalmas erőfeszítést követelt meg a szervezettől” – hangsúlyozta Candaele. A szállásokat elfoglaló kiskorúak 72 százaléka afgán állampolgár.

Forrás: Lalibre.be, Dhnet.be

Érdekházasságok Olaszországban 

Az olasz hatóságok 18 személy ellen indítottak kivizsgálást érdekházasságok megszervezése miatt. A ravasz kerítők olasz állampolgárok és illegális bevándorlók közötti frigy megköttetésén tevékenykedtek, hogy tartózkodási engedély megszerzéséhez juttassák a migránsokat. A becslések szerint közel 200 ezer eurós haszonra tettek szert a párok összehozásából. A hatóságok átfogó nyomozásából kiderült, az illegális üzletág elsősorban Nápolyban, Casertában, Bergamóban és Milánóban virágzott. A 18 gyanúsított személy elleni vádak között szerepel az illegális bevándorlók illetéktelen tartózkodásának elősegítése és a bevándorlás ösztönzése. Az Olaszország területén jogtalanul tartózkodó bevándorlók 5000–6500 eurós juttatás fejében köthettek házasságot olasz állampolgárokkal, annak érdekében, hogy jogi státusuk azonnal rendeződjön. Több mint 40 érdekfrigy köttetett ilyen módon illegális bevándorlók és olasz állampolgárok között.

Forrás: Agi.it

Franciaországban szakmák szerint rangsorolják a tankolás jogát a benzinkutaknál

A franciaországi olajfinomítók és üzemanyagraktárak dolgozói napok óta sztrájkolnak, így üzemanyaghiány lépett fel az országban. Ennek okán a francia megyék rangsort állítottak fel, mely szakmák és szolgálatok élveznek elsőbbséget a benzinkutaknál a tankolásban. A belga határ közelében fekvő Aisne megyében a rendfenntartók, a mentősök és az egészségügyi dolgozók vásárolhatnak soron kívül üzemanyagot. Pas-de-Calais megye a listát kiegészítette a taxikkal, tűzoltókkal és a különböző üzemzavarokat, gázszivárgást elhárító sürgősségi szolgálatok járműivel. A szabályok ellenére az elsőbbséget élvező járművek és sofőrjeik a legtöbb helyen mégis a kígyózó sorokban elakadva várakoznak. Ezért a Párizzsal határos Yvelines megye egyik benzinkútja kizárólag a kiemelt fontosságú szolgálatok járműveit szolgálja ki. Azonban a teljes exkluzivitás ellenére már ezen a kúton is kifogyóban az üzemanyag, a tartályok kiszáradása után ez az állomás bezár. A franciaországi ápolónők szövetsége ezért kizárólag az egészségügyi szolgálatok számára hozzáférhető benzinkutak kijelölését kéri országszerte. A házakhoz kijáró ápolónők ugyanis 200-250 kilométert is autóznak minden nap, ezért átlagosan háromnaponta kénytelenek tankolni. Ha minden alkalommal órákat kell várakozniuk az autósok sorában, akkor nem tudják ellátni betegeiket. Franciaország egyes régióiban az üzemanyaghiány miatt már megbénult a hulladékszállítás, több iskolai körzetben leálltak az iskolabuszok, a mentőszolgálatok csökkentik a kiszállások számát, az autó- és motorversenyeket betiltották, a focimeccseket pedig százával halasztották el.

Forrás: FRancetvinfo.fr, Francetvinfo.fr

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.