Lapozó: Tíz év alatt a duplájára nőtt a migráns szavazók száma Dániában

Meloni-ellenes diákfelvonulás Milánóban · Futólépésben szigetelik házaikat a belgák · Rövidített munkahetet vezetne be egy olaszországi bankhálózat · Tíz év alatt a duplájára nőtt a migráns szavazók száma Dániában.

Magyar Nemzet
2022. 10. 11. 16:44
null
Padborg, 2015. szeptember 9. Fõként Szíriából és Irakból érkezõ migránsok a dániai Padborg melletti E45-ös autóúton 2015. szeptember 9-én, miután elhagyták a számukra biztosított ideiglenes szállást, hogy Svédországba menjenek. (MTI/EPA/Claus Fisker) Fotó: CLAUS FISKER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meloni ellen tüntettek a diákok Milánóban

Meloni és Draghi fényképét égették a Milánó főterén demonstráló baloldali diákegyletek. Még meg sem kapta a miniszterelnöki kinevezését, máris elkezdődött a gyűlölet az Olasz Testvérek párt elnöke ellen. Az önmagukat fasisztaellenesnek valló fiatalok, illetve bevándorlók fejezték ki aggodalmukat az új kormánnyal kapcsolatban. „Nemet mondunk a fasiszta kormányra” – visszhangzott a tüntetők szlogenje. A fiatalok a munkahelyi kizsákmányolás és a méltatlan iskolai körülmények ellen emelték fel hangjukat.

„Queer és transzfeminista generáció vagyunk, békét és fegyverletételt akarunk” – skandálták a fiatalok, akik azzal vádolták a megválasztott jobboldali pártokat, hogy azok a demokrácia ellenségei. A diákfelvonulás végül erőszakba csapott át, Giorgia Meloni és Mario Draghi fényképének elégetésével jelezték, nem tűrik tétlenül, hogy az ország vezetését a jobboldal vegye át. A fiatalok azt is hangoztatták, nem tűrik a határok lezárását, szerintük mindenkinek jogában áll elvándorolni, mindenki azonos jogokkal rendelkezik.

Forrás: ilgiornale.it , ansa.it

Futólépésben szigetelik házaikat a belgák 

Az energiaválság miatt a belgák feladják korábbi építkezési és felújítási gyakorlataikat, a hagyományok és az esztétikum helyett sokkal inkább az energiatakarékos és a fenntartható rendszerek felé fordulnak. Ennek megfelelően egy év alatt 195 százalékkal nőtt Belgiumban a napelemek iránti kereslet. 

A tetőszigetelések forgalma csak szeptemberben a négyszeresére ugrott a 2021 szeptemberében mért adatokhoz képest, és a falak szigetelése iránti lelkesedés is 86 százalékkal nőtt. Bár a belgák az építészeti hagyományaiknak megfelelően továbbra is szívesen választják a vörös téglát, jelenleg sokkal célzottabban használják. 

Az elektromos töltőállomások száma 194 százalékkal ugrott meg 2022-ben. Az energiaválság a fenntartható-megújuló energia- és energiatakarékossági szektorban átlagosan 100–200 százalék közötti növekedést idézett elő. A nem energiatakarékos vagy inkább látványban vonzó megoldások népszerűsége csökkent, egyes területeken akár 30 százalékkal is visszaesett. Szintén nagy az érdeklődés a kondenzációs kombi kazánok iránt (+22 százalék a növekedés), valamint a hőszivattyús bojlerek iránt is, amelyben 215 százalékos keresletnövekedést regisztrált a szektor. A hőszivattyús rendszerek kiépítésének a költsége azonban gyakran megdöbbenti a belgákat, ugyanis a hőszivattyú telepítése 5–15 ezer euróba kerül.

Forrás: brusselstimes.com

Rövidített munkahetet vezetne be egy olaszországi bankhálózat

A négynapos munkahét nemcsak jövedelmező, hanem a hatékonyabb munkavégzést is elősegíti, vallja az Intesa San Paolo olasz bankhálózat. Dolgozóinak naponta egy órával többet kellene az irodákban tölteni, cserébe viszont egy nappal többet pihenhetnének, a fizetés pedig változatlan maradna. Az Intesa San Paolo bankhálózat összesen 76 ezer dolgozó munkaviszonyát biztosítja Olaszországban. A rövidített munkahét több szempontból is jövedelmező lenne, és komoly megtakarítást jelentene a cégnek. A vállalat számára elsősorban a villanyszámlát csökkentené, míg a munkavállalók számára a közlekedési költségeket. Ráadásul egy kevésbé stresszes munkavállalónak jobb a munkához való hozzáállása és így nagyobb hatékonysággal dolgozik. A rövidített munkahét az otthoni rugalmas munkavégzéssel összehasonlítva is sokkal előnyösebb, mert a munkavállalók több szabadságot élvezhetnek.

Forrás: lastampa.it

Tíz év alatt a duplájára nőtt a migráns szavazók száma Dániában

Előre hozott parlamenti választást jelentett be a dán miniszterelnök a múlt héten, a szociáldemokrata Mette Frederiksen november elsejére írta ki a voksolást. A Den Korte Avis dán hírportál szerint az elmúlt tíz évben dinamikusan nőtt az Európán kívülről érkező bevándorlók szavazati részaránya a választásokon, összeállításuk szerint az elmúlt tíz évben több mint duplájára nőtt azon migránsok aránya, aki szavazati joggal rendelkeznek és éltek is ezzel. 

Az újság összeállításából az derül ki, hogy a dán szavazati joggal rendelkező, nem európai bevándorlók jóval több mint fele, összesen 62,6 százaléka úgynevezett muszlim Menapt országból származik, amelyeket különösen az alacsony foglalkoztatottság, a magas bűnözés és az integráció hiánya jellemez. A migrációs hátterű szavazópolgárok egyértelműen a baloldali pártokra szavaznak. 

Ezen pártok pedig előszeretettel kampányolnak olyan területeken, ahol meg lehet szólítani a muszlim hátterű választókat. A 2015-ös választáson a baloldal és a baloldali radikálisok kampányoltak például mecsetekben és no-go zónákban is, ezeken a területeken kiemelkedő eredményeket értek el a választásokon. Mindezt annak ellenére, hogy egyes muszlim vezetők rendszeresen a választásokon való részvétel, illetve a demokrácia ellen szólalnak fel. 

Ez most ismételten megtörtént, a miniszterelnöki bejelentést követően a Hizb ut-Tahrir iszlám fundamentalista szervezet máris hallatta a hangját. „A demokrácia, mint eszme és kormányforma alapvetően ellentétes az iszlámmal. A demokrácia a szekularizmuson alapul, azon az elképzelésen, hogy az ember, és nem az ember Teremtője dönti el, mi a jó és mi a rossz. Ezért a demokráciát nem szabad társadalmi modellként elfogadni, vagy a muszlimok referenciakeretévé tenni” – olvasható a szervezet Dániában terjesztett szórólapján.

Forrás: Den Korte Avis

Borítókép: Főként Szíriából és Irakból érkező migránsok a dániai Padborg melletti E45-ös autóúton 2015. szeptember 9-én, miután elhagyták a számukra biztosított ideiglenes szállást, hogy Svédországba menjenek (Fotó: MTI/EPA/Claus Fisker)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.