Lapozó: A franciaországi bűnözők a járművekből szívják le a benzint

Nagyot csökkent a finn áramfelhasználás, az import összeomlott · A Telegramon vásárolnak hamis HIV- és hepatitiszteszteket a hadköteles orosz férfiak, hogy elkerüljék a besorozást · Már hazájuk határain túl is vandálkodnak a katalán nacionalisták · A franciaországi bűnözők a járművekből szívják le a benzint.

MUNKATÁRSAINKTÓL
2022. 10. 13. 15:48
Calais, 2015. augusztus 5. Egy érkezõ kamion elõtt ugrik az autópályára egy bevándorló a Londont Párizzsal a La Manche csatorna alatt összekötõ Csatorna-alagút közelében a franciaországi Calais-ban 2015. augusztus 4-én.(MTI/EPA/Etienne Laurent) Fotó: ETIENNE LAURENT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyot csökkent a finn áramfelhasználás, az import összeomlott

Az energiaválság egyértelműen csökkentette a finnek áramfogyasztását, állapította meg az energiaipari szövetség. Az egy évvel ezelőttihez képest 13,5 százalékkal csökkent a fogyasztók villamosenergia-felhasználása. Az energiaipar havi statisztikái azt mutatják, hogy az emberek augusztusban kezdtek el spórolni az árammal, miután a hatóságok és a média elkezdett foglalkozni az áramellátás nehézségeivel és az áramárak emelkedésével. Az ősszel reklámkampányt is indítottak a spórolás érdekében, többek között azzal az üzenettel, hogy szaunázzanak kevesebbet a lakosok. Ezzel párhuzamosan a villamosenergia-import összeomlott. A múlt hónapban a nettó áramimport 69 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt, szeptemberben. Az orosz import visszaesése önmagában nem magyarázza az összeomlást: „A kereslet csökkenése mellett nőtt a hazai áramtermelés” – állítja Jukka Leskelä, a hivatal vezetője.

Forrás: Yle

A Telegramon vásárolnak hamis HIV- és hepatitiszteszteket a hadköteles orosz férfiak, hogy elkerüljék a besorozást

A Telegram közösségi média vált a besorozás elől menekülő orosz férfiak szolgáltatóközpontjává. A Telegram egyik csatornája, a Verkhnii Lars Chat eredetileg azért jött létre 2019-ben, hogy segítse az Oroszországból Grúziába tartók határátlépését. Ma már azonban ennek a csatornának a segítségével szervezik az orosz férfiak menekítését Grúziába és más országokba. Moszkva szeptember 21-én jelentett be általános mozgósítást, ami után egyre többen szereznek be hamis orvosi igazolást, amely garantáltan megakadályozza a besorozást. Egy állítólagos HIV-fertőzést igazoló dokumentumot 620 USA-dollárért, a hepatitiszfertőzést igazolót pedig 820 dollárért vásárolhatják meg maguknak – akár kriptovalutáért is – a menekülők. A hamis igazolásokat a készítők feltöltik az orosz egészségügyi minisztérium adatbázisába, amely a hadköteles férfit azonnal alkalmatlannak minősíti a katonai szolgálatra. Az igazolás későbbi eltávolításáért azonban már külön díjat kell fizetni. Ugyancsak a Telegram-csatornán lehet vásárolni még repülőjegyeket vagy népszerű célországokba szóló és állandó tartózkodásra jogosító hamis engedélyeket. Sőt, a menekülési hullám kezdetén itt árusítottak lefoglalt helyeket is az orosz–grúz határállomásokon várakozó hosszú sorok legelejére, ha valakinek nem volt kedve 40-50 órát sorban állni. A Verkhnii Lars Chat-csatornának jelenleg 140 ezer követője van. Ezért már megjelent a csalóknak az a köre is, akik a meghirdetett szolgáltatás árának a begyűjtése után nyom nélkül szívódnak fel.

Forrás: Restofworld.org

Már hazájuk határain túl is vandálkodnak a katalán nacionalisták

Az október 12-i spanyol nemzeti ünnepen vandálok tették tönkre a valenciai Calpe városának legfőbb turistalátványosságát. Az elkövetők a spanyol zászló színeire festett lépcsősorokon a sárga csíkokat vörös festékkel öntötték le, tönkretéve ezzel a városképet. A történtek hatalmas felháborodást keltettek az egész régióban, miután a calpei Puchalt utcán turisták ezrei fényképezkednek minden évben a virágcserepekkel díszített, 115 méter hosszú lépcsősoron. Az Arran nevű katalán függetlenségpárti szervezet magára vállalta az akciót. A nacionalista csoport videófelvételt is készített tettéről, amelyet aztán közzétett Twitter-oldalán. Calpe polgármestere, Ana Sala közölte, hogy az önkormányzat panaszt fog benyújtani a történtek miatt és kéri annak kivizsgálását. Azzal vádolta a katalán függetlenségpárti fiatalokat, hogy képtelenek a párbeszédre, ehelyett inkább aljas tetteket követnek el.

Forrás: Abc.es, twitter.com

A franciaországi bűnözők a járművekből szívják le a benzint

Miközben az üzemanyaghiány miatt lassan megbénul Franciaországban a közlekedés, az élelmiszerellátás és az egészségügy működése, bűnözőcsoportok Franciaország-szerte idegen járművekből lopják el az üzemanyagot. Yvelines megye egyik településén, Poissy-ban a rendőrök tetten értek két tolvajt, amint egy parkoló járműből szívták le a benzint. Seine-Saint-Denis megye kisvárosában, Tremblay-en-France-ban egy férfit azért tartóztattak le, mert azzal gyanúsítható, hogy egy kamionból 280 liter üzemanyagot szivattyúzott le. Hauts-de-Seine megyében, Bourg-la-Reine településen négy férfit ugyancsak egy kamion benzintartályának a kiürítése közben csíptek nyakon a rendőrök, a tolvajokról kiderült, hogy korábbi bűncselekményeik miatt már jól ismertek a hatóságok előtt. A párizsi régióban sem tétlenkednek a tolvajok. Gennevilliers, Le Blanc-Mesnil és Arcueil külvárosi településeken is fosztogatókat tartóztattak le. Az arcueil-i tolvajnál a rendőrök 19 benzinnel megtöltött kannát találtak, az üzemanyagot a férfi literenként 3,5 euróért árusította.

Elkezdődtek a fegyveres rablások is. Aisne megye Vauxbuin településén négy csuklyás támadó gépkarabéllyal tartotta sakkban egy kamion sofőrjét, amíg annak kamionjából leszívtak 150 liter üzemanyagot. Saint-Denis-ben pedig egy férfi flexszel akart megnyitni egy hatalmas üzemanyagtartályt.

Forrás: Cnews.fr, Europe1.fr, FRancetvinfo.fr

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.