Az Európai Néppárt is érintett a korrupciós botrányban?

A rendőrség a múlt héten és hétfőn is házkutatásokat tartott brüsszeli magánlakásokon és az Európai Parlament brüsszeli irodáiban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Euractiv, Politico, Euronews2022. 12. 13. 11:19
GARCÍA PÉREZ, Iratxe ; WEBER, Manfred; KAILI, Eva
Strasbourg, 2022. december 13. Terry Reintke, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselõcsoport társelnöke, Iratxe García Pérez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakciójának elnöke és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakciójának elnöke (b-j) az Európai Parlament frakcióvezetõinek tanácskozásán Strasbourgban 2022. december 13-án. Eva Kaili görög szocialista képviselõt, az Európai Parlament alelnökét és három társát a belga hatóságok december 11-én korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) frakcióvezetőinek tanácskozásával kezdődött meg a keddi munkanap az EP strasbourgi épületében. Az egyeztetésen arról döntöttek, hogy javasolni fogják az EP-nek: távolítsa el hivatalából Eva Kailit, az EP alelnökét. Erről a keddi plenáris ülésen fognak hamarosan szavazni.

A görög szocialista politikust a belga rendőrség vasárnap helyezte vizsgálati fogságba pénzmosás, korrupció és bűnszövetkezetben való részvétel vádjával. További három személy van őrizetben, köztük a politikus olasz élettársa – aki egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozik –, illetve Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő. A belga ügyészség szerint Katar komoly összegekkel és értékes ajándékokkal próbálta lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját, hogy számára kedvező döntések szülessenek az uniós törvényhozásban.

A rendőrség a múlt héten és hétfőn is házkutatásokat tartott brüsszeli magánlakásokon és az Európai Parlament brüsszeli irodáiban. Péntek óta az uniós parlament tíz alkalmazottjának informatikai eszközeit zárolták, hétfőn pedig a házkutatás során ezeket az adathordozókat lefoglalták az illetékes hatóságok. Az akciót Marie Arena és Marc Tarabella belga szocialista képviselők munkatársai, valamint Eva Kaili irodáinak lezárása követte. Néhány házkutatásra Olaszországban került sor.

Három különböző helyen nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le: 600 ezer eurót az egyik gyanúsított otthonában, több százezer eurót bőrönbe rejtve egy brüsszeli szállodai szobában, és körülbelül 150 ezer eurót egy európai parlamenti képviselő lakásában.

Az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége uniós parlamenti képviselőcsoport hétfőn úgy döntött, felfüggeszti az összes igazságügyi vizsgálat alá vont szocialista EP-képviselő frakciótagságát. Maria Arena a Twitteren jelentette be, hogy ideiglenesen lemond az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöki tisztségéről. A katari érdekeket szintén hevesen védő Marc Tarabella – akinek lakását szintén átkutatták – is önkéntesen felfüggesztette saját tagságát a szocialista EP-frakcióban. Az ügyben ugyancsak érintett az olasz szocialista Pietro Bartolo és Andrea Cozzolino – mindketten lemondtak az EP-ben betöltött tisztségeikről.

Bár egyértelmű a baloldal érintettsége a korrupciós ügyben, az EP elnöke hétfőn hangsúlyozta: nem bal- vagy jobboldali ügyről van szó, hanem arról, hogy mi a helyes, s mi a helytelen, ezért felszólította képviselőtársait, óvakodjanak attól, hogy politikai haszonszerzésre használják fel a botrányt.

Roberta Metsola bejelentette továbbá, hogy egy reform keretében szigorúbban ellenőrzik majd, hogy ki léphet be az uniós épületekbe, kik finanszírozzák a lobbiszervezeteket, milyen kapcsolataik vannak harmadik országokkal. – A harmadik országbéli gonoszoknak tudniuk kell, hogy nem léphetnek fel ellenünk, európaiak vagyunk és azok maradunk – jelentette ki.

A szocialisták és az Európai Néppárt szövetséget kötött egymással, hogy megvédjék Katart

– vádolta meg összeesküvéssel a jobbközép-liberális pártokat tömörítő Néppártot a francia radikális baloldali EP-képviselő, Manon Aubry az Euractivnak nyilatkozva. Mint mondta, a labdarúgó-világbajnokságot rendező Katart, mint az emberi jogokat megsértő országot elítélő EP-határozatokat igyekezett felhígítani az EPP.

A sajtóban megjelent hírek szerint a görög Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnökének – egykori európai néppárti EP-képviselőnek – a viselkedése is gyanút vet fel, hiszen az elmúlt hónapokban Katar munkaügyi reformjait dicsérte ahelyett, hogy elítélte volna az arab országot.

 

Borítókép: Terry Reintke, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport társelnöke, Iratxe García Pérez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakciójának elnöke és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakciójának elnöke az Európai Parlament frakcióvezetőinek tanácskozásán Strasbourgban 2022. december 13-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.