időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Uniós szálkák és gerendák

Szőcs László
2022.12.13. 05:58 2023.01.03. 18:48
Uniós szálkák és gerendák

El-elnézi az ember Eva Kailit, ezt a csinos, negyvenes görög asszonyt, csöppnyi lány édesanyját, és nem érti, mi hiányozhatott még az életéből, amit táskákba tömködött eurókötegekkel – a nyomozás jelen állása szerint katari kenőpénzzel – akart pótolni? Tesco gazdaságos jachtra gyűjtött? Villára a Riviérán? Nem telt már a hó végén pelenkára? Honfitársait, köztük alighanem pártja, a görög szocialisták szavazóit pár éve tömegével döntötte nyomorba országuk adósságválsága és a megszorítások. Sokan öngyilkosok lettek. Kailinak viszont – legalábbis eddig – siker, pénz, csillogás jutott osztályrészül; az euró­pai parlamenti képviselők havonta (forintban számolva) milliókat keresnek, pazar ételeket fogyasztanak, elegáns hotelekben szállnak meg. Olyan kapcsolati hálót építhetnek, amely akkor is segítségükre lesz, amikor már nem politizálnak. De a fényes karriert porig rombolja egy ilyen ügy.

Az emberi kapzsiság és mohóság útjai a jelek szerint olyan kifürkészhetetlenek, amilyen rámenősek a katari lobbisták.

(Ha lehet kérni karácsonyra, a vasárnapi vb-döntő után egy darabig kevesebbet hallanánk erről az országról…)

A képmutatáséi viszont nyílegyenesek. Elég fellapozni az Európai Parlament jegyzőkönyvét, hogy lássuk, a szocialista frakció legtöbb tagjával, köztük magyarokkal együtt a görög alelnök asszony is megszavazta a Magyarországot elítélő – és hazánkat többek között éppen korrupcióra hivatkozva szankcionáló – jelentést. Ne kapjon a szívéhez az olvasó, de korrupció minden országban létezik, ahol van ember és pénz (illetve egyéb csereeszköz). Az egyik fő kérdés az, mekkora a mértéke és melyek a megnyilvánulási formái? A másik fő kérdés – az uniós intézményrendszer esetében pedig kivált az –, hogy egy általánosságban megfogalmazott korrupciós vádat mely tényezők és milyen érdekből lóbálnak rendszeresen politikai furkósbotként valamely országgal, adott esetben hazánkkal szemben?

A(z Apró-)villák proletárjait tömörítő képviselőcsoport padsoraiban most magukba szállhatnak: más szemében a szálkát fürkészik, a sajátjukban a gerendát sem lelik – amíg nem szól a belga rendőrség.

Feszenghetnek e napokban a görög Köteges Éva miatt azok is, akik mellette foglalnak helyet a Külkapcsolatok Európai Tanácsa elnevezésű, alig leplezetten globális háttérhatalmi agytrösztben. Így (nem vicc!) Magyarország képviseletében olyan, bérből és fizetésből élő római jellemek, mint Bajnai Gordon, idősebb és ifjabb Soros, Dobrev Klára vagy Korányi Dávid.

Bő húsz éve Édith Cresson francia EU-biztos – korábbi kormányfő – még úgy gondolhatta, az unió egy házibuli, amelyre mindenki elhívja a barátait, hogy jóllakassa őket. Ám amikor Dugovics Tituszként rántotta a mélybe az egész Európai Bizottságot – mert kamu szerződéssel juttatta kis mellékeshez a fogorvos haverját –, azt gondolhattuk, mindenki vette az üzenetet. Nem így történt; nagy kérdés, ezután változik-e bármi is. John Dalli biztos a Barroso-bizottságban kapott korrupció miatt politikai selyemzsinórt, egy élelmes osztrák, Hans-Peter Martin pedig – saját választási listájával EP-mandátumot is szerezve – egész karrierszakaszt épített arra, hogy leleplezze politikustársainak visszásságait az EU törvényhozásában. Nem ő lett a legnépszerűbb srác a brüsszeli grundon. Martin azt is összeírta: két év leforgása alatt 1400 „lobbimegkeresést” kapott. Kész kínzókamra az uniós parlament: éjjel-nappal a lobbiszirének csábító énekét kell hallgatnia az embernek a szerény, noha nem megalázó havi bruttó kilencezer eurós tiszteletdíjáért.

Borítókép: Eva Kaili, az Európai Parlament alelnöke, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek (Fotó: AFP/Eric Vidal)

Korrupció az Európai Parlamentben

Eva Kaili luxusban élt, mint egy filmsztár

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.