Bűncselekmény gyanúját vizsgálják Ursula von der Leyen sms-botrányának ügyében

A Magyarország által tett feljelentést is vizsgálják.

2024. 04. 01. 9:40
VON DER LEYEN, Ursula
Puurs, 2021. április 23. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a Pfizer puursi üzemében tett látogatásakor 2021. április 23-án. A bizottság elnöke bejelentette, hogy az Európai Bizottság hamarosan újabb szerzõdést köt a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal 1,8 milliárd adag koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag beszerzésérõl. MTI/EPA/AFP/John Thys Fotó: John Thys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga ügyészektől az Európai Ügyészség elé került az ügy, amiben bűncselekmény gyanúját vizsgálják az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a Pfizer vezérigazgatója közötti vakcinatárgyalásokkal kapcsolatban.

„Közfeladatokba való beavatkozás, sms-ek megsemmisítése, korrupció és összeférhetetlenség”

– áll a nyomozás jogi dokumentumaiban, amelyek a Politico szerkesztőségénél landoltak. Vádemelés még nem történt az eredetileg 2023 elején indított vizsgálat kapcsán. 

A feljelentést magát egy bizonyos Frédéric Baldan lobbista tette meg, aminek középpontjában Von der Leyen és Albert Bourla, a Pfizer főnöke közötti állítólagos szöveges üzenetváltás állt, amely feltételezhetően az EU legnagyobb vakcinamegállapodásáról szólt a Covid–19 világjárvány csúcsán. A feljelentéshez csatlakoztak a magyar és lengyel kormányok is, azonban Donald Tusk választási győzelme után visszavonta a panaszt a lengyel fél.

A beszerzések értéke meghaladja a húszmilliárd eurót, a Politico szerint különösen kényes pillanatban került az Európai Ügyészség elé az ügy, hisz Ursula von der Leyen nemrég jelentette be, hogy újrázna a bizottság élén.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a Pfizer puursi üzemében tett látogatásakor 2021. április 23-án. A bizottság elnöke bejelentette, hogy az Európai Bizottság hamarosan újabb szerződést köt a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal 1,8 milliárd adag koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag beszerzéséről (MTI/EPA/AFP/John Thys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.