Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

EP-botrány: újabb razziát tartott a belga rendőrség

Ismét az Európai Parlamentet kutatták át, több érintettje lehet az ügynek. Az EP elnöke magyarázkodik.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico, Euronews2022. 12. 12. 18:52
METSOLA, Roberta
Strasbourg, 2022. november 21. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. november 21-én. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb razziát tartott a belga rendőrség az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében hétfőn a Politico brüsszeli hírportál információi szerint. A belga hatóságok vasárnap közölték, hogy pénzmosás, korrupció és bűnszövetkezetben való részvétel vádjával vizsgálati fogságba helyezték a görög szocialista Eva Kailit, az Európai Parlament alelnökét és három további gyanúsítottat, így a politikus olasz élettársát is – aki egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozik –, illetve Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt.

A belga ügyészség szerint Katar komoly összegekkel és értékes ajándékokkal próbálta lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját, hogy számára kedvező döntések szülessenek az uniós törvényhozásban.

Az ügyészség bejelentése szerint a hétfői razzia során összesen tizenkilenc magánlakásban és -irodában, illetve számtalan EP-irodában végeztek házkutatást. Eddig összesen hat embert vettek őrizetbe.

Az egyik brüsszeli szállodában több százezer eurót tartalmazó bőröndöt foglaltak le. A hétfői razzia többek között azt a célt szolgálta, hogy az EP-ben dolgozó informatikusoktól számítógépeket és adattároló eszközöket kobozzon el, mielőtt megsemmisítenék az azokon tárolt információt. A rendőrség már a múlt heti razziája során is mintegy 600 ezer eurónyi készpénzt, valamint mobiltelefonokat és számítógépeket foglalt le.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Eva Kailit alelnöki tisztségéből. Felmentéséről a héten szavaz az Európai Parlament.

Ne legyenek illúzióik, kedves kollégáim, az Európai Parlament támadás alatt áll. Az európai demokrácia áll támadás alatt

– mondta Metsola az Európai Parlament idei utolsó plenáris ülésének hétfői megnyitóbeszédében Strasbourgban. Bár egyértelmű a baloldal érintettsége a korrupciós ügyben, az EP elnöke hangsúlyozta: nem bal- vagy jobboldali ügyről van szó, hanem arról, hogy mi a helyes, s mi a helytelen, ezért felszólította képviselőtársait, óvakodjanak attól, hogy politikai haszonszerzésre használják fel a botrányt. Hozzátette: belső vizsgálatot indítanak az ügyben, s együttműködnek mindenben a belga hatóságokkal. Sürgette továbbá az EP-t, hogy tartson vitát az ügyben csütörtökön.

Ennek a parlamentnek számos gyenge pontja van. A nagyképű, gőgös retorika pedig nem segít. Pártatlan, külső szereplőnek kell átvizsgálnia a testület működését

 – reagált lapunknak az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-frakciója.

Mára egyértelművé vált, hogy a korrupció és az idegen befolyásnak való engedelmeskedés az az európai és a magyar baloldal intézményesített politikai gyakorlata, amivel a saját bűnös gyakorlatukkal a politikai ellenfelüket vádolják meg hamis módon

– nyilatkozta az üggyel kapcsolatban hétfő reggel a Kossuth rádiónak Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője. – Azt tudom mondani, hogy kísérteties a magyarországi guruló dollárok ügye, ennek az egybeesése ezzel a mostani, az EU történetében is példátlan korrupciós ügynek a történéseivel kísértetiesen egybeesik – tette hozzá.

Fideszes képviselőtársa, Hidvéghi Balázs pedig hangsúlyozta: „Eva Kaili az Európai Parlamentben, Dobrev Klárával és a többi magyar baloldali képviselővel együtt, ott ül a szocialista frakcióban. Vagyis azok között, akik szakmányban gyártják a hazug jelentéseket az állítólagos magyarországi korrupcióról. Mindössze egyetlen, jól időzített rendőrségi akció kellett, hogy egész Európa lássa, hol kell keresni a valódi korrupciót. A »képmutatás« szó ide már kevés. Amit az európai baloldal művel, az egyszerűen arcátlanság.”

„Az Európai Parlament korrupció miatt őrizetbe vett baloldali alelnöke, Eva Kaili Gyurcsányné kérésére megszavazta a Magyarországot korrupció miatt elítélő EP-jelentést november 24-én” – hívta fel a figyelmet Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára is Facebook-oldalán.

 

Borítókép: Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. november 21-én (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.