időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Azonnali vizsgálatot rendelt el Ursula von der Leyen

Magyar Nemzet
Forrás: Politico
2022.12.21. 16:08 2022.12.21. 22:52
Azonnali vizsgálatot rendelt el Ursula von der Leyen

Azonnali vizsgálatot rendelt el Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke: az uniós tisztviselőknek tisztázniuk kell kapcsolatukat Dimitrisz Avramopulosszal, az Európai Unió volt migrációs biztosával, aki szintén érintett az Európai Parlament (EP) korrupciós botrányában.

A Politico brüsszeli hírlap arról számolt be, szerda délelőtt az egyes biztosi kabinetek e-mail-üzenetet kaptak, melyre reagálva arra kellett válaszolniuk, kapcsolatban álltak-e bármilyen módon Avramopulosszal 2021. február 3. és 2021. december 1. között, amikor a görög politikus a Fight Impunity (Küzdelem a büntetlenség ellen) nevű nem kormányzati szervezet tiszteletbeli elnökségi tagja volt.

A kérdések között szerepelt továbbá, hogy a címzettek a szervezet más képviselőivel kapcsolatban álltak-e.

A címzetteknek rövid időn, délelőtt fél 11-ig válaszolniuk kellett, levelükben részletesen írniuk kellett arról, hogy milyen témában egyeztettek és a kommunikáció hogyan zajlott: levelezés útján vagy személyes találkozó által.

Dimitrisz Avramopulosz ugyanis a Fight Impunity tiszteletbeli elnökségi tagjaként havi ötezer eurót, azaz 2021 februárja és 2022 februárja között hatvanezer eurót keresett – erről a La Stampa olasz napilap számolt be. Ráadásul a görög politikus európai biztosoknál olyan ügyekben is lobbizott, amelyekért megbízatása nem volt felelős. A 2019-ben létrejött szervezetet egyébként Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő alapította, akit korrupció, valamint pénzmosás vádjával vettek őrizetbe.

A Politico egyúttal arról is beszámolt, az Európai Bizottság Dimitrisz Avramopulosszal is felveszi a kapcsolatot az ügyben.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: AFP/John Thys)

Korrupció az Európai Parlamentben

Sikerült Eva Kaili mesterterve, elhalasztják a korrupciós botrány főszereplőjének ügyét

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.