Segélyszervezetek sora függeszti fel afganisztáni működését

Civil szervezetek sora jelentette be, hogy felfüggeszti működését Afganisztánban, miután az országot vezető tálibok elrendelték, hogy nem dolgozhatnak nők sem a helyi, sem a külföldi civil szervezeteknél. Az ENSZ az intézkedés visszavonását követeli, ugyanis számos programját a rendelet hatálya alá tartozó szervezetek hajtják végre. A tálibok arra hivatkoztak, „komoly panaszok” merültek fel az érintett női dolgozók öltözködése kapcsán, elsősorban a muszlim női fejkendő, a hidzsáb viselését illetően.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 26. 15:04
null
Kabul, 2022. december 22. Az afgán nõk felsõoktatásból való kizárása ellen tüntetnek Kabulban 2022. december 22-én. Az ország felsõoktatásért felelõs minisztere december 20-án azonnali hatállyal kitiltotta a nõket az egyetemekrõl Afganisztánban. A tálibok tavalyi hatalomátvétele után nemek szerint különítették el az oktatási intézményeket az ázsiai országban. A legtöbb iskolából, köztük a középiskolákból is kizárták a nõket, és jelentõsen korlátozták azt is, milyen területeken tanulhatnak. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A civil szervezeteknél dolgozó nőkre vonatkozó tilalom visszavonását sürgette a tálib adminisztráció gazdasági miniszterével tartott megbeszélése során az ENSZ afganisztáni missziójának megbízott vezetője – áll egy hétfői közleményben. „Afgánok millióinak van szüksége humanitárius segítségre, és az akadályok felszámolása létfontosságú” – áll abban a közleményben, amelyet az ENSZ afganisztáni segélymissziója (UNAMA) adott ki azután, hogy Ramiz Alakbarov, az UNAMA ügyvivő vezetője és humanitárius koordinátora tárgyalt  Mohammad Hanif megbízott gazdasági miniszterrel.

Hanif minisztériuma szombaton rendelte el, hogy nem dolgozhatnak nők a helyi és külföldi civil szervezeteknél. Az intézkedés ugyan nem vonatkozik az ENSZ-re, de számos programját a rendelet hatálya alá tartozó civil szervezetek hajtják végre.

Az afgán minisztérium a tilalmat arra hivatkozva rendelte el, hogy úgymond „komoly panaszok” merültek fel az érintett női dolgozók öltözködése kapcsán, elsősorban a muszlim női fejkendő, a hidzsáb viselését illetően. Az iszlamistáknak a nőkre vonatkozó újabb korlátozó intézkedésének az elrendelésére négy nappal azután került sor, hogy betiltották a nők részvételét az egyetemi oktatásban. Többtucatnyi afgán és nemzetközi szervezet dolgozik Afganisztán távoli vidékein, és az alkalmazottaik között sok a nő.

Én vagyok az egyetlen kenyérkereső a családomban. Nincs senki más, aki dolgozni tudna, az egész életem a munkámtól függött, nincs más bevételünk. Nem csak én vagyok ebben a helyzetben. Nem tudom elmondani, mennyire aggódunk, kilátástalannak látjuk a helyzetet

– panaszkodott egy civil szervezet női munkatársa, miután a tálibok bejelentették az új intézkedést.

A döntés bejelentése után azonban több civil szervezet is közölte, hogy felfüggeszti afganisztáni segélyakcióit. Közöttük van például az emberi fejlettségi indexet (HDI) mérő svájci Care International és az amerikai Save the Children szervezet, mely a gyermekek életének javítását tűzte ki célul, és a Norvég Menekültügyi Tanács is.

Közleményükben rámutattak, döntésük hátterében az áll, hogy női alkalmazottaik nélkül nem tudják elérni a rászorulókat. A Norvég Menekültügyi Tanács hangsúlyozta, „2021 augusztusa óta a nők nélkül nem értük volna el a rászoruló afgánok millióit”. A szervezetek ugyanakkor bíznak abban, hogy a tálibok döntése csupán átmeneti jellegű lesz. Az ENSZ szerint a tálibok új rendelete hátráltatja Afganisztánt a fejlődésben.

A nemzetközi reakciókra Zabibullah Mudzsahid tálib szóvivő úgy reagált Twitter-oldalán, hogy

az amerikai tisztviselőknek fel kell hagyniuk azzal, hogy beavatkoznak belügyeinkbe. Mindazok az intézmények, amelyek Afganisztánban működni akarnak, kötelesek betartani országunk szabályait és előírásait.

Borítókép: Az afgán nők felsőoktatásból való kizárása ellen tüntetnek Kabulban 2022. december 22-én. (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.