„Vatikán és Magyarország a nemzetközi fősodortól eltérő álláspontot képvisel”

Magyarország és a Vatikán három kérdésben is közös, a nemzetközi fősodornak nem mindig megfelelő álláspontot képvisel, ilyen az ukrajnai béketeremtés, a családok védelme és a keresztények támogatása

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook/Szijjártó Péter2023. 01. 25. 13:10
null
Fotó: MARTON_KIRALY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap folyamán találkozott a szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsekkel is, akit a nyolc éve tartó közös munkájuk mellett barátjának nevezett. Magyarország és a Vatikán három kérdésben is közös, a nemzetközi fősodornak nem mindig megfelelő álláspontot képvisel, ilyen az ukrajnai béketeremtés, a családok védelme és a keresztények támogatása – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Vatikánvárosban.

Mielőbb véget kell érnie a háborúnak

Magyarország és a Vatikán egyetért abban, hogy mielőbb véget kell érnie a háborúnak, az emberi szenvedésnek Ukrajnában, ez közös törekvés.

„Sajnos azt kell látni azonban, hogy a nemzetközi politikában a háborús retorika uralkodik, sok esetben bírálják, kritizálják és megbélyegzik azokat, akik a béke érdekében lépnek fel, de ez nem szabad, hogy eltérítsen minket. A béketeremtésre koncentrálunk, felajánljuk segítségünket, és ha van rá szükség, akár közvetítőként, akár béketárgyalások házigazdáiként, ránk mindig számíthatnak a világon” – közölte Szijjártó Péter.

A két tárcavezető között emellett szó volt a családok védelméről is, amelyre a kormány „a nemzet egyik fontos stratégiai kérdéseként” tekint szintén hasonló álláspontot képviselve a Vatikánnal.

Az üldözött keresztények is számíthatnak a magyarok segítségére

A világon a mai napig nagyjából 360 millió keresztény van kitéve üldöztetésnek vagy diszkriminációnak, melyek közül az Afrika szubszaharai térségében is szembetűnő a támadások számának drasztikus növekedése.

„Szükség lesz ezután is arra, hogy mi, magyarok, akik a kereszténységünket és a keresztények iránti felelősségünket komolyan vesszük, ezután is támogassuk a keresztény közösségeket” – vélekedett.

Ránk, magyarokra a világ minden egyes helyén élő keresztény közösségek számíthatnak

 – biztosította az érsek atyát a tárcavezető.

Ennek kapcsán pedig emlékeztetett, hogy nemrégiben Libanonban és Mexikóban is magyar forrásokból újjáépített templomot adtak át.

Magyarország az elmúlt években mintegy százmillió dollárt fordított nehéz helyzetben lévő keresztény közösségek támogatására.

„Hatvan országban mintegy egymillió keresztényt segítettünk abban, hogy hazatérjen vagy az otthonában tudjon maradni” – mutatott rá.

A miniszter ezt követően Claudio Gugerotti érsekkel, a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusával is megbeszélést folytatott, elsősorban a keleti keresztény egyházak híveinek nehéz körülményeiről.

Aláhúzta, hogy a világ ezen részen is van keresztényüldözés, ráadásul itt egyébként is gyakoribbak a háborúk, nehezebbek az életkörülmények, ezért az érintettek ezentúl is számíthatnak Magyarország támogatására, a gazdasági nehézségek ellenére is.

„Tehát Irakban, Szíriában, Libanonban, Jordániában továbbra is támogatjuk a keresztény közösségeket abban, hogy békében és nyugalomban élhessenek azokon a területeken, ahol a közösségeik már sok-sok évszázad óta élnek” – fogalmazott.

Szijjártó Péter Ferenc pápa esetleges magyarországi látogatásával kapcsolatban arról számolt be, hogy Magyarország a végleges döntést várja, s ha sor kerül a vizitre, akkor azt a lehető legkörültekintőbben fogják előkészíteni.

 

Lerótta tiszteletét Benedek pápa nyughelyénél

Végül elmondta, hogy felkereste XVI. Benedek pápa nyughelyét is. 

Nagyon sokan szerettük Benedek pápát, nagyon szerettük azt, amit ő képviselt, és ahogyan képviselte.

„Imádkoztunk érte, imádkoztunk az egészségért, és számomra természetes volt, hogy amint Rómába jövök, akkor a sírhelyéhez is ellátogatunk” – zárta közlendőjét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A nap során részt vett egy misén a Szent Péter-bazilika alagsorában található magyar kápolnában, melyet a Rómában élő Németh Norbert atya, a római Pápai Magyar Intézet rektora tartott.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Paul Richard Gallagher érsekkel, a Vatikán külügyminiszterével (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.