Több száz millió keresztényt üldöztek a vallása miatt az elmúlt évben

Több mint 360 millió keresztény vallású ember volt kitéve üldöztetésnek és hátrányos megkülönböztetésnek 2021. október 1. és 2022. szeptember 30. közötti időszakban, ebből a szempontból Észak-Koreában volt a legrosszabb a helyzet – derül ki a Portes Ouvertes (Nyitott Ajtók) nevű protestáns civil szervezet szerdán közzétett éves jelentéséből.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 18. 12:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenhat országban több mint 360 millió katolikus, ortodox, protestáns, baptista, pünkösdista és egyéb keresztény felekezetű ember – a világon minden hetedik keresztény – szenvedett el számottevő üldöztetést a 2021. október 1. és 2022. szeptember 30. közötti időszakban – közölte Patrick Victor, a szervezet igazgatója sajtótájékoztatóján. Az idei számok nagyságrendben megegyeznek a tavaly közzétett adataikkal, amikor az üldözött keresztények száma globálisan szintén 360 millió körül volt.

Közel négyszeresére nőtt azon országok száma az elmúlt harminc évben, ahol üldözik a keresztényeket. 

Az Afrikában fokozódó szélsőséges iszlamizmus miatt ma már a kontinens 26 országában üldözik a keresztényeket, miközben 1993-ban ez a helyzet még csak hét országban állt fenn.

Tavaly 5621 keresztény esett vallási indíttatású gyilkosság áldozatául, míg egy évvel korábban ez a szám 5898 volt. A szervezet szerint világszerte 4542 keresztényt vettek őrizetbe, köztük 1750 embert Indiában, miközben 2021-ben ez a szám 4277 volt.

Az emberrablások száma is megnőtt: 2022-ben 5259 keresztény vallásút hurcoltak el erőszakkal, túlnyomó többségüket, 4726 embert Nigériában, szemben a 2021-es évvel, amikor ez a szám 3829 volt. Csökkent viszont a bezárt vagy megrongált templomok száma, 2022-ben 2110 ilyen esetet jegyeztek fel, míg 2021-ben még 5110-et.

Míg 2021-ben leginkább Afganisztánban voltak veszélyben a keresztények, 

tavaly már Észak-Koreában volt egy 2020-ban elfogadott jogszabály, amely „szigorúan büntetendő súlyos bűncselekménynek” minősíti azt, ha valaki „keresztény vallású vagy bibliát birtokol”.

Számos titokban működő templomot lelepleztek az utóbbi időben, őrizetbe vettek, fogolytáborba zártak vagy kivégeztek több keresztényt. Észak-Korea után következik a sorban Szomália, Jemen, Eritrea, Líbia, Nigéria, Pakisztán, Irán, Afganisztán és Szudán. A Nyitott Ajtók jelentésében kiemelte: az utóbbi három évtized adatai alapján három trend látszik kirajzolódni.

Az afrikai iszlamizmus fokozódásán túl a második trend szerint a keresztények gyakran vallási vagy az ideológiai nacionalizmus áldozatai – például 2017 óta Kínában, vagy még jellemzőbben Indiában, ahol 2014 óta robbanásszerű mértékben emelkedett az erőszakcselekmények száma a keresztényekkel és a muszlimokkal szemben.

A harmadik fejlemény pedig a keresztények elvándorlása a Közel-Keletről: az Iszlám Állam terrorszervezet szigorú elvárásai miatt sok keresztény döntött úgy, hogy elhagyja Irakot és Szíriát.

A Nyitott Ajtók szervezet minden évben közöl jelentést a keresztényüldöztetés globális helyzetéről, vizsgálatukban számba veszik az összes keresztények elleni támadást, „a kevésbé feltűnő, mindennapos elnyomástól” kezdve „a legszélsőségesebb erőszakcselekményekig”.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.