időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo
Novák Katalin a parlament elnökével is tárgyalt Ankarában

A török és magyar fél is egyetért: a béke a legfontosabb

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.30. 18:41 2023.03.30. 18:46
A török és magyar fél is egyetért: a béke a legfontosabb

A török parlamentben, a nagy nemzetgyűlésben tett látogatást Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Ankarában. Az államfő Mustafa Sentoppal, a török parlament elnökével folytatott megbeszélést – közölte Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

Az igazgató a megbeszélés témái között említette a múlt havi törökországi földrengést, a magyarok segítségnyújtását, az orosz–ukrán háborút, a Balkán kérdését, valamint egyes országok NATO-csatlakozásának kérdését.

Farkas Vajk elmondta: a találkozó hangsúlyos eleme volt a magyar emberek szolidaritása a földrengést követően, valamint a 35 emberi életet megmentő magyar segítőcsapatok szerepe. A török házelnök is megköszönte és nagyra értékelte a magyarok segítségét.

Novák Katalin a megbeszélésen elmondta, hogy édesanyaként is átérzi a török családok fájdalmát, s ezért is látogat el a földrengés által sújtott régióba. Kiemelte azt is, hogy büszke mindazokra, akik az első perctől segítik a törökországi földrengésben érintetteket.

Az ukrajnai háborút illetően a kommunikációs igazgató kiemelte: 

mindkét fél egyetértett abban, hogy a legfontosabb a béke, s Magyarország köztársasági elnöke méltatta Törökország közvetítő szerepét.

A tájékoztatás szerint a magyar és a török fél a Balkán kérdésében is egyetértett, mivel Törökország és Magyarország számára is kiemelten fontos a térség stabilitása.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök az Elnöki Nemzeti Könyvtárban Ankarában 2023. március 30-án.(Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

Farkas Vajk felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar köztársasági elnök azon a napon látogatott el a török nemzetgyűlésbe, amikor ott tárgyalni kezdték Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálását. Ennek tényét Novák Katalin és Mustafa Sentop is pozitívumként emelte ki – hangsúlyozta a Sándor-palota kommunikációs igazgatója.

Novák Katalin ellátogatott az elnöki könyvtárba és találkozott török hungarológus hallgatókkal is. 

Az államfő ma még megtekinti a földrengés által sújtott régió egy részét, ezt követően pedig találkozik Ahmet Yildirimmel, a magyar Mentőcsoport által kimentett 5 éves kisfiúval.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök és Mustafa Sentop, a török parlament elnöke 2023. 03. 30-án. (Forrás: Katalin Novák / Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.