Mike Pence: A történelem kéri számon Donald Trumpot

Mike Pence korábbi republikánus alelnök egykori főnökét, Donald Trumpot bírálta egy washingtoni vacsorapartin. Szerinte az egykori elnököt a történelem fogja elszámoltatni. Mike Pence a 2021. január 6-i capitoliumi rendbontást és a Republikánus Párt támogatottságát is kihasználhatja elnökjelölti ambícióiban.

2023. 03. 12. 14:49
PENCE, Mike
Washington, 2022. október 20. Mike Pence volt amerikai alelnök beszédet mond a Heritage Foundation konzervatív alapítvány egyik rendezvényen Washingtonban 2022. október 19-én. A félidõs kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/J. Scott Applewhite Fotó: J. Scott Applewhite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Trump elnök tévedett. Nem állt jogomban megváltoztatni a választás eredményét. Vakmerő szavai azonban veszélybe sodorták nemcsak a családomat, hanem mindenkit a Capitoliumban. Tudom, hogy a történelem el fogja számoltatni Donald Trumpot – bírálta volt főnökét Mike Pence korábbi republikánus alelnök egy hétvégi vacsorapartin Washingtonban.

A volt alelnök a Gridiron vacsorán szólalt fel, amely egy washingtoni újságírók által évente megrendezett elegáns, könnyed hangulatú, humoros rendezvény, kamerák nélkül. Az est könnyed tematikája miatt – beszámolók szerint – a legtöbbeket meglepte Pence szemrehányása egykori elnökével szemben.

BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Donald Trump korábbi republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja a rendőrkordont áttörve megpróbált behatolni az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó 2020. november 3-i elnökválasztás eredményét. Forrás: MTI/AP/John Minchillo

Fókuszban a capitoliumi ostrom

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, 2021. január 6-án az amerikai törvényhozás épületét tüntetők egy csoportja megostromolta, a rendbontás következtében pedig öt ember vesztette életét, köztük egy rendőr, és jóval több mint százan megsérültek.

A zavargások előtt Donald Trump hívására a támogatói Washington belvárosában tiltakoztak az elnökválasztás szerintük meghamisított eredménye ellen. A tüntetők egy nagyobb, radikális csoportja a nagygyűlés után vonult a Capitoliumhoz, ahol az események erőszakba torkolltak. 

Az ügy kapcsán vizsgálóbizottság is alakult, amelynek fő célja Donald Trump szerepének a meghatározása a történtekben. Hangsúlyozva, hogy az események egyike sem történt volna meg nélküle.

Az amerikai népnek joga van tudni, mi történt a Capitoliumban január 6-án

 – utalt most Mike Pence a törvényhozás által indított vizsgálatokra.

– Tévedés ne essék, ami aznap történt, az szégyen volt, és aki ezt máshogy látja, abban nem maradt tisztesség – vélekedett. 

A capitoliumi ostrom során Pence is a törvényhozás épületében tartózkodott és korábban Trump azt kérte tőle, hogy akadályozza meg a kongresszus elnökválasztási hitelesítését – amely folyamatban levezető elnökként, ceremoniális formában vett részt.

– Egyszer meghívtam Trump elnököt bibliatanulmányozásra – fogalmazott beszéde könnyedebb részében Pence. – Nagyon tetszettek neki az ellenség leveréséről és elpusztításáról szóló részek. Ahogy ő fogalmazott: „Tudod, Mike, nagyon jó dolgok vannak itt.”

Novemberben az egykori alelnök egy memoárt is kiadott, amelyben ugyancsak bírálta Trumpot.

Cél a 2024-es jelöltség

Noha korábban közösen dolgoztak, Pence maga is elismerte, hogy „fontolgatja” indulását a 2024-es republikánus elnökjelöltségért. Sokak szerint a mostani bírálatai is ezt, és a konzervatív térfélen való elhelyezkedését szolgálják.

Eddig Donald Trump és Nikki Haley, Dél-Karolina korábbi kormányzója és egykori ENSZ-nagykövet jelentette be elnökjelölti ambícióját, míg sokan Ron DeSantis floridai kormányzó bejelentkezését május–júniusban várják. A három jelöltben – különösen az első kettőben – pedig közös, hogy élesen bírálják a Republikánus Párt elitjét, amely elnökjelöltségéért harcolnak.

Whit Ayres republikánus közvélemény-kutató szerint ennek oka, hogy a jelöltek „Trump szavazóit akarják megszerezni” és ezért elitellenes retorikát használnak.

A Morning Consultant friss felmérése szerint Trumpot a republikánus szavazók 53 százaléka, DeSantist 28 százaléka, Pence-t hét százaléka, Haleyt pedig négy százaléka támogatja.

Azonban, a North Star év eleji felmérése szerint a regisztrált republikánus szavazók 53 százaléka párthű, így esetükben jelentős támogatottságot szerezhetne az a jelölt, aki nem támadja olyan hevesen a konzervatív pártot – ez akár Mike Pence is lehetne.

Érdekesség, hogy a válaszadók 28 százaléka akkor is Trumpra szavazna, ha függetlenként indulna az elnökségért, ám ez a megosztott szavazatok miatt vélhetően demokrata győzelmet hozna.

Előléphet az alelnök? Noha széles körben érte kritika Kamala Harris demokrata alelnök munkáját, ideértve a toxikus munkakörnyezetét és a déli határ hibás kezelését, a Wall Streeten már fogadásokat kötnek, hogy elnök lesz-e belőle. Fehér házi források szerint Joe Biden és Harris kiváló kapcsolatot ápol, éppen ezért 2024-ben újra együtt indulhatnak. Harris mindig is jó kapcsolatot ápolt a Wall Streeten dolgozó bankárokkal, akiktől jelentős adományokat tudott összeszedni pártja számára. A nyolcvanéves Joe Biden újraindulása kapcsán egyre többen vélik úgy, hogy csak idő kérdése lemondása és Harris elnökké való előlépése. Sőt egyesek szerint egy 2024-es demokrata győzelemmel, a ciklus végéhez közeledve Biden már csak azért is lemondana, hogy az első női elnököt kormányra juttathassa. A felmérések alapján Kamala Harris népszerűsége negyven százalék körül alakul.

Borítókép: Mike Pence volt amerikai alelnök beszédet mond a Heritage Foundation konzervatív alapítvány egyik rendezvényen Washingtonban 2022. október 19-én (Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.