Folytatódik a bosszúhadjárat Donald Trump ellen

Az amerikai képviselőház 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló bizottsága bűnvádi eljárást javasol Donald Trump ellen az igazságügyi minisztérium számára – erről döntött a demokrata többségű testület 18 hónapos működését lezáró utolsó ülésén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 20. 7:24
TRUMP, Donald
Miami, 2022. november 7. Donald Trump volt amerikai elnök felszólal Marco Rubio republikánus floridai szenátor választási kampányrendezvényén Miamiban 2022. november 6-án. A félidõs kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Cristobal Herrera Fotó: Cristobal Herrera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság megállapítása szerint a volt elnök tevékenyen hozzájárult a 2021. január 6-i zavargásokhoz, amelynek során tüntetők Washingtonban betörtek a törvényhozás épületébe, a Capitoliumba.

A politikai testület által elfogadott javaslat Donald Trumpot kormányellenes szervezkedéssel, valamint lázadás szításával, segítésével, támogatásával és felbujtással vádolja, valamint azzal, hogy akadályozta a kongresszus hivatali működését.

A bizottság tagjai szerint vizsgálatuk, illetve a testület előtti meghallgatások elegendő bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a 2021. január elején még hivatalban lévő elnök akadályozta a hatalom békés átadását. Azt is megalapozottnak találták, hogy az igazságügyi minisztérium (Department of Justice) mérlegelje, megállapítható-e az Egyesült Államok kormányával szembeni ellenszegülés tilalmáról szóló törvény megsértése, aminek következménye eltiltás bármilyen közhivataltól. Ez azért lényeges, mert Donald Trump november 16-án hivatalosan is bejelentette indulási szándékát a 2024-es elnökválasztáson, illetve első lépésben a republikánusok elnökjelölt-választásán.

A vizsgálóbizottság Donald Trumpra vonatkozó javaslata nem kötelező érvényű, a 154 oldalas jelentést eljuttatják az igazságügyi minisztériumhoz, arról, hogy indul-e büntetőeljárás Merrick Garland miniszter dönt.

A testület tagjai több republikánus képviselő ellen etikai eljárást kezdeményeztek, amiért nem tettek eleget a vizsgálóbizottság idézésének. Az érintett képviselők között van Kevin McCarthy, a képviselőházi republikánusok vezetője, a házelnöki poszt várományosa, valamint Jim Jordan, akit a republikánusok a törvényhozás felügyeleti bizottságának elnökévé jelölnek januártól, amikor a konzervatívok átveszik a többséget a képviselőházban.

Jim Jordan szóvivője útján reagált, aki azt nyilatkozta, hogy a bizottság pártalapon, politikai színjátékot rendezett, tudatosan eltorzítva bizonyítékokat, és az Egyesült Államok Képviselőházának történetében első alkalommal megakadályozta, hogy egy vizsgálóbizottság munkájába a kisebbségben lévő párt képviselői bekapcsolódjanak.

A vizsgálóbizottság az elmúlt 18 hónapban tíz köznyilvános meghallgatást tartott, összesen ezer embert kérdezett ki, és egymillió oldalnyi dokumentumot dolgozott fel. Hét demokrata és két republikánus tagból állt, a két republikánus tag Donald Trump republikánus párton belüli ellenfele, köztük Liz Cheney.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök felszólal Marco Rubio republikánus floridai szenátor választási kampányrendezvényén Miamiban 2022. november 6-án (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.