Cáfolják az oroszok a Wagner ukrán alkuajánlatát

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője visszautasította a The Washington Post című napilap állítását, amely szerint Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője felajánlotta, hogy információkat árul el orosz katonai állásokról Ukrajnának.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 9:21
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Csoport orosz zsoldos csapat vezetője Fotó: Sinnaig Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elutasította a The Washington Post című napilap értesülését, amely szerint Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője felajánlotta, hogy információkat adna át Ukrajnának orosz katonai állásokról, ha Ukrajna kivonja erőit a keleti Bahmut városából. A jelentést, amely titkos amerikai hírszerzési aktákon alapul, Peszkov „újabb átverésnek” nevezte. 

− Nem tudom kommentálni, de úgy néz ki, hogy ez egy újabb átverés − mondta Peszkov egy újságírói kérdésre válaszolva. − Sajnos az elmúlt években még ez a tekintélyes kiadvány is megengedte magának, hogy ilyen átveréseket közöljön – tette hozzá.

Prigozsin egy, a Telegram csatornáján közzétett hangfelvételben határozottan bírálta a The Washington Post írását, és tagadta, hogy találkozott volna az ukrán hírszerzés tisztviselőivel Afrikában, ahogyan azt egy hírszerzési dokumentum sugallja. Az Ukrajnának tett állítólagos ajánlatára vonatkozó információkat nem kommentálta. 

Prigozsin szerint a kiszivárogtatás az orosz elit tagjainak szándékos szabotázsakciója volt ellene és a Wagner-csoport ellen, miután többször bírálta az orosz tisztviselőket, amiért nem biztosítottak elegendő erőforrást, ami súlyos veszteségekhez vezetett.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ukrán tisztviselők azt állították, hogy Prigozsin többször is beszélt az ukrán katonai hírszerzési igazgatósággal és többször is felajánlást tett Bahmutra vonatkozóan. Kijev azonban nem bízott Prigozsinban, és elutasította a javaslatot. A kiszivárgott dokumentumok szerint az amerikaiak szintén kételkedtek Prigozsin szándékaiban.

Borítókép: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Csoport orosz zsoldos csapat vezetője. (Fotó: Sinnaig/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.