Alkut ajánlott a Wagner Kijevnek?

„Tartsd közel a barátaidat, és még közelebb az ellenségeidet” – vélekedett egy ukrán tisztviselő.

Magyar Nemzet
Forrás: The Washington Post2023. 05. 15. 10:55
null
Harkiv, 2023. február 23. A 3. ukrán vasdandár katonái egy harckocsin a kelet-ukrajnai Harkiv közelében tartott gyakorlatozáson 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának elsõ évfordulója elõtt. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alkut ajánlott Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője Kijevnek, miszerint ha feladják Bahmutot, akkor elárulja nekik az orosz csapatok állásait – hívta fel a figyelmet a The Washington Post amerikai napilap. A lap szerint az ajánlat még az év elején érkezett, amikor a Wagner-katonák „ezrével estek el” az ukrán városban.

A lap – a Discord csoportos csevegőplatformon kiszivárgott, korábban nem közölt amerikai hírszerzési dokumentumokra hivatkozva – hozzátette, hogy Prigozsin az ajánlatot az ukrán katonai hírszerzéssel közölte kapcsolatain és titkos kommunikációs csatornákon keresztül. Sőt a dokumentumok szerint egy titkos találkozóra is sor került Prigozsin és az ukrán katonai hírszerzés között Afrikában – ahol a Wagner több országban is tevékenykedik.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, a Wagner-vezér korábban rendkívül ingerült hangú nyilatkozatot adott ki, amikor nem kapott elég lőszer- és fegyverutánpótlást, és „százával veszítette el az embereit” a frontokon. A kelet-ukrajnai Bahmutban zajlanak a háború legvéresebb harcai, az elmúlt hónapokban a városban és környékén zajló összecsapásokban az ukrán és az orosz erők egyaránt súlyos veszteségeket szenvedtek. Az persze kérdéses, hogy a Prigozsin és az orosz vezetés közötti nyilvános viszálykodás mennyire valóságos és mennyire a hibrid hadviselés velejárója, hiszen a panaszkodások ellenére a Wagner nem adta fel mások mellett Bahmutot sem.

Információk szerint két ukrán tisztviselő megerősítette, hogy Prigozsin többször is beszélt az ukrán hírszerzési igazgatósággal. Az egyikük szerint többször is kiterjesztette a Bahmutra vonatkozó ajánlatát, de Kijev azt elutasította, mert „nem bíznak Prigozsinban, és úgy gondolták, hogy az ajánlatai álságosak lehetnek”. Mint arra a The Washington Post is felhívta a figyelmet, az amerikai tisztviselők egyetértettek Kijevvel a zsoldosvezér szándékai nyomán felmerülő kételyekkel.

Ez a katonai hírszerzésre tartozik

 – fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Washington Postnak adott e havi interjúban a Wagner-vezérrel való kapcsolatfelvételről. Az ukrán vezető egyébként kifogásolta a titkos információk nyilvánosságra kerülését, ugyanis szerinte a szivárogtatások az oroszoknak kedveznek.

Más kiszivárgott dokumentumokból – amelyek Prigozsin és olyan magas rangú tisztviselők, mint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közötti hatalmi harcról is szólnak – az is kiderült, hogy az orosz védelmi minisztérium tisztviselői „töprengtek” a Prigozsin kritikájára adandó válaszon, ugyanis azt ők is elismerték, hogy a parancsnok „sérelmei nem alaptalanok”.

Az egyik dokumentum szerint Prigozsin arra is biztatta az ukránokat, hogy a Krím határán folytassák a támadásukat, sőt keményebb csapásokra ösztönözte Kijevet az orosz erőkkel szemben.

Ennek oka az lehetett, hogy így rábírhatja Moszkvát a Wagner utánpótlásának a növelésére, hiszen a 2014-ben annektált Krím félsziget Moszkva egyik legfontosabb stratégiai pontja.

A lap hozzáteszi: a Kreml nem válaszolt Prigozsin Ukrajnával folytatott kommunikációjával kapcsolatos megkeresésre.

Háborús időkben nem szokatlan, hogy a szemben álló felek valamilyen formában fenntartják a kommunikációt, sőt egy ukrán tisztviselő a kapcsolatfelvételről úgy fogalmazott: 

tartsd közel a barátaidat, és még közelebb az ellenségeidet.

Borítókép: A 3. ukrán vasdandár katonái egy harckocsin a kelet-ukrajnai Harkiv közelében tartott gyakorlatozáson 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának első évfordulója előtt (Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.