„Az orosz hadsereg ukrajnai veszteségei ellenére még mindig fenyegetést jelent a NATO-szövetségre”

Amerikai tábornok: Fel kell készülnünk a nemzeteink hatékony megvédésére minden területen.

Magyar Nemzet
2023. 05. 15. 7:22
null
Donyecki terület, 2023. március 7. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T-90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az orosz hadsereg ukrajnai bukását nagyon alaposan meg kell vizsgálni. Könnyű lenne azt mondani, hogy összeomlott vagy nagy bajban van, de ennél összetettebb a helyzet” – mondta Christopher G. Cavoli tábornok, az európai amerikai erők parancsnoka vasárnap Tallinnban.

Az észt fővárosban megrendezett Lennart Meri konferencián Cavoli felszólította a nyugati megfigyelőket, hogy ne vonjanak le elhamarkodott következtetéseket az orosz szárazföldi erők ukrajnai harctéri veszteségei alapján. 

A tábornok arra figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg még mindig komoly fenyegetést jelent a NATO-szövetségre.

„A szárazföldi erők hatalmas problémákba ütköztek, igen nagy az ember- és a hadfelszerelési veszteség, ugyanakkor sok új embert is bevontak, így ma a szárazföldi erők mérete nagyobb, mint a konfliktus kezdetén” – utalt az oroszok „részleges mozgósítására”, határ menti régiókból a frontra küldött csapatokra és arra, hogy a Wagner zsoldoscsoport még a börtönökből is toborzott „katonákat” az ukrán frontra, azt ígérve nekik, hogy a szolgálatért cserébe elengedik a büntetésüket.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz légierő, a haditengerészet és az űrképesség terén a veszteségek minimálisak vagy nem is voltak.

Amikor az orosz hadseregről beszélünk, minden területet vizsgálnunk kell, hiszen készen kell állnunk, hogy a jövőben minden területen meg tudjunk küzdeni az orosz hadsereggel

– nyomatékosított.

Noha továbbra sem lehet biztosan tudni, hogy az orosz oldalon mennyien estek el a harcokban, Kijev állítása szerint tavaly február 24-e óta mintegy kétszázezer orosz katonát „likvidált” – amely egybeesik az amerikai becsléssel. Egy, az orosz veszteségeket gyűjtő oldal szerint a sebesültek száma pedig közelít a hatszázezerhez.

Az ukrán és nyugati források az orosz erők emberveszteségei mellett a harckocsik és a páncélozott harcjárművek veszteségeit emelik ki. Egyes becslések szerint a készletek többsége már megsemmisült. Ezt alátámasztja, hogy Moszkva kényszerből már a raktárakban „porosodó” 60-70 éves harckocsikat is a frontra készül küldeni.

Cavoli szerint nem világos ugyan, hogy mennyi időbe telhet, amíg Oroszország visszatér a háború előtti erejéhez, de a Kreml légi és tengeri fegyverzetének viszonylag stabil állapota miatt továbbra is fennáll a háború kiterjesztésének veszélye.

Fel kell készülnünk minden területen, hogy hatékonyan meg tudjuk védeni a nemzeteinket és a szövetség államait

 – szólított fel Cavoli a hadseregfejlesztésekre.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T–90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én (Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.