Franciaország páncélozott járműveket küld Ukrajnának

Újabb katonai segítséget kért és kapott Zelenszkij ukrán elnök Párizsban, ahova vasárnap este érkezett meg. A franciák több ukrán zászlóaljat szerelnek fel páncélozott járművekkel és könnyű harckocsikkal.

Magyar Nemzet
2023. 05. 15. 6:11
MACRON, Emmanuel; ZELENSZKIJ, Volodimir
Párizs, 2023. május 15. Emmanuel Macron francia elnök (j) ukrán partnerét, Volodimir Zelenszkijt fogadja a párizsi államfõi rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2023. május 14-én. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap este meglepetéslátogatásra érkezett Párizsba Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A francia elnöki hivatal szerint a két elnök Ukrajna katonai és humanitárius igényeiről egyeztetett egy vacsora keretében, valamint „az európai béke helyreállításának hosszabb távú kilátásait” is megvitatták, írja a France24.

Franciaország kiképez és felszerel több ukrán zászlóaljat, és több tucat páncélozott járművet és könnyű harckocsit biztosít számukra − jelentette be Emmanuel Macron és Volodimir Zelenszkij vasárnap késő este.

„Az elkövetkező hetekben Franciaország több zászlóaljat fog kiképezni és felszerelni több tucat páncélozott járművel és könnyű harckocsival, köztük AMX-10RC-kkel” − áll a francia−ukrán közös nyilatkozatban, amelyet a vacsora után adtak ki. Franciaország emellett „erőfeszítéseit Ukrajna légvédelmi kapacitásainak támogatására összpontosítja”. Macron és Zelenszkij új szankciókat is sürgetett Oroszország ellen.

Macron hétfőn valószínűleg további bejelentéseket tesz.

Franciaországba érkezésekor Zelenszkij azt mondta: „Ukrajna védelmi és támadó képességei nőnek minden egyes látogatással ”. Hozzátette: „Az Európával való kapcsolat egyre erősebb, és az Oroszországra gyakorolt nyomás is növekszik. Találkozni fogok Emmanuel barátommal. Megbeszéljük a kétoldalú kapcsolatok legfontosabb pontjait” − idézi a Politico.

Az ukrán elnök a hétvége folyamán több európai fővárosba is ellátogatott. Rómában Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel tárgyalt, és Ferenc pápával is találkozott, Berlinben Olaf Scholz német kancellárral találkozott. A tárgyalások fő célja újabb fegyverszállítmányok biztosítása volt, amelyekre az ukránoknak nagy szüksége lenne a sokat emlegetett ellenoffenzíva megindításához.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (j) ukrán partnerét,  Volodimir Zelenszkijt fogadja a párizsi államfõi rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2023. május 14-én (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.