Embercsempészéssel vádolnak határrendészeket Görögországban

Bűnrészesei lehettek egy olyan hálózatnak, amely embereket juttatott be az országba a szomszédos Törökországból.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 30. 12:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Embercsempészéssel gyanúsított határrendészeket helyeztek vád alá Görögországban kedden, mert feltételezhetően bűnrészesei voltak egy olyan hálózatnak, amely embereket juttatott be az országba a szomszédos Törökországból.

Az öt vádlott, egy tiszt és négy altiszt az északkeleti Oresztiada város ügyészsége előtt jelent meg, egy nappal azután, hogy a rendőrség belügyi osztálya bejelentette, hogy őrizetbe vették őket kenőpénz elfogadása és kötelességszegés gyanújával. A rendőrség közleménye szerint azzal vádolják őket, hogy legalább tizenkét alkalommal segítettek embereket Görögországba csempészni a Didümoteikhó régióban, az ország északkeleti részén.

A nyomozati anyag szerint a vádlottak október óta kapcsolatban álltak törökországi hálózatokkal, és feltételezhetően olyan cselekményeket vagy mulasztásokat követtek el, amelyek célja az volt, hogy megkönnyítsék nem európai állampolgárok bejutását Görögországba – derült ki a hatósági közleményből.

A rendőrség közlése szerint mintegy hatvan mobiltelefont, török lírát és több ázsiai országból származó bankjegyeket foglaltak le. Az elmúlt években több ezer ember érkezett Törökországból Görögországba, főként Szíriából, Afganisztánból és Pakisztánból abban a reményben, hogy Nyugat-Európába juthatnak. Hivatalos adatok szerint a görög határőrség több mint 260 ezer határsértést akadályozott meg tavaly az Évrosz határ mentén, és mintegy 1500 feltételezett embercsempészt fogott el.

Borítókép: Migránsok tüzet gyújtanak Törökországban a görög határ közelében (Fotó: AFP/Ozan Kose)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.