Már nem tagja a kormánypártnak a német migrációs politikát kritizáló polgármester

Boris Palmert először ideiglenesen felfüggesztették, majd nem sokkal ezután maga döntött úgy, hogy nem kíván tovább politizálni a Zöldek nevű kormánypárt színeiben.

Magyar Nemzet
2023. 05. 02. 12:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel Németország népessége továbbra is rekordokat döntöget a tömeges bevándorlás miatt, és a migránsok 2023-ban várhatóan több mint 36 milliárd euróba kerülnek majd az adófizetőknek, egyre többen arra figyelmeztetnek, hogy súlyos társadalmi következményekkel járhat a szociáldemokrata–zöld–liberális szövetségi kormány bevándorlási politikája.

Bár a Zöldek nevű kormánypárt támogatja, hogy minél több ember érkezzen Németországba, Boris Palmer, Tübingen zöldpárti főpolgármestere a német Neue Osnabrücker Zeitung lapnak azt mondta a napokban, hogy „ha a társadalom minden erőforrását az újonnan érkezőkre fordítjuk, de a helyieknek nem marad semmi, akkor ez a társadalom fel fog robbanni”.

Azzal folytatta, hogy a migránsok tömeges beáramlása miatt Németország szociális rendszere előbb-utóbb kimerül. Az adófizetők számára a bevándorlás költségei minden bizonnyal óriásiak, évente több tízmilliárdot költenek arra, hogy Németországban a külföldön született, egyre növekvő számú lakosságnak lakhatást, élelmet és integrációs szolgáltatásokat biztosítsanak. Az olyan új adatok, miszerint Hamburg havonta 14 millió eurót költ csak szállodai szobákra a migránsok elhelyezésére, már rutinná váltak az országban. Ez a szám csupán csepp a tengerben.

Palmer szerint a Németországba évente érkező menedékkérők magas száma miatt fontos feltenni a kérdést, hogy ez mit jelent az országnak. De rámutatott a rosszul beilleszkedő újonnan érkezők és a német szociális ellátórendszerrel szemben támasztott magas igények keveredésére. 

Legutóbb az vezetett országos botrányhoz, hogy Palmer egy frankfurti migrációs konferencián többször is rasszistának minősített kifejezéseket használt.

A polgármester végül hétfőn levélben közölte, hogy kilép a Zöldek pártból, amelynek meglehetősen vegyes fogadtatása volt az egykori társak körében. Míg egyesek békével váltak el Palmertől és tisztelettel reagáltak, addig voltak olyanok is, akik úgy vélték, hogy a politikusnak már régóta nem volt maradása. Antje Kapek, a berlini Zöldek politikusa például így kommentálta:

Jó, hogy ez az ultramérgező kapcsolat itt véget ér.

Chris Kühn, a Bundestag tübingeni tagja következetes lépésnek nevezte Boris Palmer pártból való kilépését. Különösen 2015 óta Palmer tartalmilag és programját tekintve is eltávolodott a párttól – mondta Kühn a Deutsche Presse-Agentur stuttgarti irodájának.

A pénzügyminisztérium nemrég közzétett adatai szerint Németország csak a migránsokra idén 26,65 milliárd eurót fog költeni. Ez a szám azonban még csak nem is mutatja be a teljes képet, mivel ez csak a szövetségi szinten elköltött pénz. Az előrejelzések szerint a tartományok és a helyi önkormányzatok is több mint tízmilliárd eurót költenek majd, így a teljes összeg csak 2023-ban legalább 36 milliárd euróra emelkedhet. 

A tömeges bevándorlás kérdése azonban mindenre hatással van, és számos olyan költséggel jár, amelyeket nem könnyű kiszámítani, a túlzsúfolt és kaotikus iskoláktól kezdve az emelkedő lakásárakig.

Borítókép: Boris Palmer tübingeni főpolgármester (Forrás: Facebook/Boris Palmer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.