Rekordméreteket ölt a belső elvándorlás

Az orosz–ukrán háború, a szudáni belviszály, a Pakisztánt tavaly sújtó monszun áradás vagy épp a Kongói Demokratikus Köztársaságban dúló erőszak soha nem látott mértékű belső menekülthullámot generált. 2022 év végére világviszonylatban 71,1 millióra nőtt a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő úgynevezett belső menekültek száma – áll a Norvég Menekültügyi Tanács Belső Elvándorlást Megfigyelő Központjának (IDMC) friss jelentésében, amelyet a The Guardian szemlézett.

Magyar Nemzet
2023. 05. 11. 21:31
Sudanese refugees from the Tandelti area who crossed into Chad, in Koufroun, near Echbara, gather for aid distribution on April 30, 2023. (Photo by Gueipeur Denis SASSOU / AFP) Fotó: GUEIPEUR DENIS SASSOU Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Norvég Menekültügyi Tanács Belső Elvándorlást Megfigyelő Központjának(IDMC) friss jelentése kiemeli, hogy 62,5 millióan az erőszak és a különböző konfliktusok, míg 8,7 millióan a természeti katasztrófák következtében kényszerültek otthonaik elhagyására 2022-ben. Tavaly globális viszonylatban ötödével nőtt azok száma, akiknek el kellett hagyniuk az otthonaikat, mivel az ukrajnai háború, párosítva az éghajlati katasztrófák hatásaival, soha nem látott mértékű menekülthullámot eredményezett.

Ez a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy míg 2021-ben az IDMC szerint „csupán” 59,1 millió volt a belső menekültek száma, ez 2022 végére 71,1 millióra nőtt. A jelentés szerint Ukrajnában 2022 végéig 5,9 millióan váltak belső menekültté, akik a háború és a személyes biztonság, vagy épp a megélhetésük miatt hagyták el otthonukat. A jelentés arra is kitér, hogy mivel a katonai erők által elfoglalt területekről nehéz megbízható adatokat szerezni, a valós számok valószínűleg jóval magasabbak lehetnek.


A tavaly nyáron Pakisztánt sújtó súlyos monszun szintén a kényszerű lakóhely-változtatás egyik fő mozgatórugója volt. Az ország nagy részét elpusztító árvíz következtében több mint nyolcmillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására Pakisztánon belül. 

A konfliktus és a katasztrófák együttesen súlyosbították az emberek már meglévő sebezhetőségét és tovább élezték az egyenlőtlenségeket, és mindez soha nem látott mértékű belső menekülthullámot generált

− fogalmazott Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács főtitkára. 

A Norvég Menekültügyi Tanács csütörtökön közzétett jelentése nem tartalmazza a 2023-as év első néhány hónapját, de jelzi, hogy a legutóbbi szudáni harcok kitörése után drámaian nőtt a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők száma. 

A szudáni belviszály és polgárháború következtében három hét alatt már több mint kétszer annyian kényszerültek otthonaik elhagyására, mint tavaly egész évben − írja a jelentés. 

Csaknem háromnegyedük mindössze tíz országban − pl. Ukrajnában, Szudánban, Pakisztánban, Nigériában vagy Szomáliában − él. Ezen országok közül sokban az élelmiszer-ellátás is rendkívüli mértékben bizonytalan, amit a vezető gabonaexportőrnek számító Ukrajnában zajló katonai konfliktus csak tovább súlyosbít. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 2023-as Global Appeal – azaz Globális Felhívás – nevű dossziéjában kiemeli, hogy idén több mint kétmilliárd dollárra volna szüksége a belső menekültek támogatására, ezen belül is 400 millió dollárra az európai térségben. 

− Napjainkban azok a válságok, amelyek miatt emberek kényszerülnek elhagyni lakóhelyeiket, egyre nagyobb méreteket öltenek, összetettebbek és kiterjedtebbek, és az olyan tényezők, mint az élelmezésbiztonság hiánya, az éghajlatváltozás, valamint az eszkalálódó és elhúzódó konfliktusok új rétegeket adnak a jelenséghez. Nagyobb források és további kutatások kellenek ahhoz, hogy jobban megértsük a belső menekültek szükségleteit és jobban reagálhassunk − mondta Alexandra Bilak, az IDMC igazgatója. 

 

Borítókép: A szudáni Tandelti térségéből Csádba érkező menekültek segélyosztásra gyülekeznek, 2023. április 30-án.  (Fotó: Gueipeur Denis SASSOU / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.