Kreml: Ukrán szabotázs volt a vízerőmű elleni támadás

A cél többek között az volt, hogy megfosszák a Krímet a víztől, és eltereljék a figyelmet a sikertelen ukrán ellentámadásról, jelentette ki az orosz elnöki szóvivő.

Magyar Nemzet
2023. 06. 06. 13:10
Ömlik a víz az átszakadt gáton a Nova Kahotka-i vízerőműnél (Fotó: Screenshot/Twitter)
Fotó: Bidló Katalin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin elnök a védelmi minisztériumon és más szolgálatokon keresztül kap jelentéseket arról, hogy mi történik a kahovkai vízerőmű körül. 

Azt már egyértelműen kijelenthetjük, hogy szándékos szabotázsról van szó az ukrán fél részéről

–  mondta Dimitrij Peszkov.

Az orosz elnöki szóvivő hozzátette, hogy „ez a szabotázs nagyon súlyos következményekkel járhat a térség több tízezer lakosa számára, környezeti következményekkel és más jellegű, még meg nem állapított következményekkel”.

Moszkva határozottan visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint köze lenne a Nova Kahovka-i vízerőmű elleni rakétatámadáshoz. 

„Határozottan vissza tudjuk utasítani ezeket a vádakat. Hivatalosan kijelentjük: egyértelműen egy előre megfontolt szabotázsról van szó az ukrán fél részéről, amelyet Kijev, a kijevi rezsim utasítására terveztek és hajtottak végre. És a kijevi rezsimnek kell viselnie minden felelősséget minden következményért” – hangsúlyozta Peszkov. Mint mondta, 

a szabotázsakciója célja többek között az volt, hogy megfosszák a Krímet a víztől, és eltereljék a figyelmet a sikertelen ukrán ellentámadásról.

Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámol, kedd hajnalban érte támadás az orosz ellenőrzés alatt álló Herszonban a Nova Kahovka-i vízerőművet, amelynek következtében a víztározó gátja egy részen átszakadt árvizet okozva. A környéken folyamatosan emelkedik a vízszint, megkezdték a lakosok evakuálást. A támadásért az oroszok és az ukránok egymást okolják.

Borítókép: Ömlik a víz az átszakadt gáton a Nova Kahotka-i vízerőműnél (Fotó: Screenshot/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.