Lengyel elnök: Oroszország vagy Ukrajna lesz fontosabb az németeknek?

Andrzej Duda szerint Németország a saját érdekei szerint cselekszik, az ukránok rosszul járhatnak.

2023. 09. 23. 17:05
DUDA, Andrzej
Poznan, 2023. szeptember 22. Andrzej Duda lengyel államfõ beszédet mond az Ukrajna háború utáni újjáépítésérõl Közös jövõ címmel tartott konferencián Poznanban 2023. szeptember 22-én. A konferencia stratégiai párbeszédet kezdeményez a lengyel-ukrán gazdasági együttmûködés lehetõségeinek feltérképezésérõl. MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk Fotó: Jakub Kaczmarczyk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnálatos, amit Volodimir Zelenszkij mondott a lengyelekről, de még sajnálatosabb, hogy mindezt az ENSZ-ben felszólalva tette – így reagált Andrzej Duda lengyel elnök arra, hogy az ukrán államfő az ENSZ közgyűlésén arra célzott, hogy mivel Lengyelország leállította a fegyvertámogatást a gabonaimporttal kapcsolatos pereskedés miatt, a szomszédaik már az oroszok mellé álltak.

Mi sem lehetett volna nagyobb sértés annak az országnak, amely ukrán menekültek millióit fogadta be a háború kirobbanása óta, és rengeteg pénzügyi és fegyvertámogatást biztosított szomszédjának.

A lengyel elnök leszögezte, hogy a vita a lengyel piac megnyitásáról szól az Ukrajnából érkező gabonaáradat előtt, amit egyetlen ország sem engedhet meg magának. Főleg egy olyan ország, mint Lengyelország, amely élelmiszerből önellátó, ahol a gazdák annyit termelnek, hogy nincs szükségük importra. 

Segíteni akarunk és segítünk Ukrajnának, támogatjuk és támogatni fogjuk a gabona tranzitját a területünkön keresztül. De ez csak egy töredéke, egy kis része a kapcsolatunknak. Ez bizonyosan nem olyan téma, amelyet az ENSZ nemzetgyűlésének szónoki emelvényéről kellene megvitatni. Ismétlem, szomorú és kiábrándító volt, de szerintem nemcsak nekem, hanem honfitársaimnak is. A legjobb lenne a színfalak mögött beszélni róla, de ez nem jött össze

– fogalmazott Duda a WPolityce lengyel hírportál kérdésére. Arra utalt, hogy  Zelenszkij sokkal diplomatikusabban is megvitathatta volna a sértettségét.

Amikor azt kérdezték tőle, hogy a lengyel közvélemény mit szól ahhoz, hogy Zelenszkij most a németekre fogadott, a lengyel elnök felidézte, hogy országa az első három segélynyújtó egyike. Ukrán kollégája korábban személyesen őt kérte meg arra, hogy Berlinre nyomást gyakorolva hozzon létre egy tankkoalíciót, amikor a németek nem akartak harckocsit küldeni Ukrajnába.

Andrzej Duda elmondása szerint meglepő, hogy Kijev most arra a Berlinre támaszkodik, amelyet hónapokon keresztül szidott és kritizált. „Nem akarok rossz próféta lenni, de meglátjuk, mi lesz a jövőben fontosabb a németeknek: az ukrajnai vagy az oroszországi kapcsolatok?” – mondta.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel államfő beszédet mond az Ukrajna háború utáni újjáépítéséről Közös jövő címmel tartott konferencián Poznanban 2023. szeptember 22-én. A konferencia stratégiai párbeszédet kezdeményez a lengyel-ukrán gazdasági együttműködés lehetőségeinek feltérképezéséről. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.