Enged Kijevnek a lengyel vezetés?

Andrzej Duda lengyel elnök bejelentette, tranzitfolyosókat létesítenek az ukrán gabonának.

2023. 09. 24. 13:00
DUDA, Andrzej
Poznan, 2023. szeptember 22. Andrzej Duda lengyel államfõ beszédet mond az Ukrajna háború utáni újjáépítésérõl Közös jövõ címmel tartott konferencián Poznanban 2023. szeptember 22-én. A konferencia stratégiai párbeszédet kezdeményez a lengyel-ukrán gazdasági együttmûködés lehetõségeinek feltérképezésérõl. MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk Fotó: Jakub Kaczmarczyk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lengyelország tranzitfolyosókat készített elő, amelyeken keresztül Ukrajna exportálhatja gabonáját a rászoruló országokba. Varsó azonban továbbra is érvényben tartja az ukrán gabonafélék importjának tilalmát − erről beszélt Andrzej Duda lengyel elnök a TVP1 lengyel köztelevíziónak vasárnap. Az MTI közlése szerint rámutatott arra, hogy az ukrajnai háború során az ukrán gabonának csak egy kis része jutott el a valóban rászoruló afrikai és ázsiai országokba, miközben például a lengyel piacon teret hódított.

Duda továbbra is helyesnek tartja azt a döntést, hogy betiltják az ukrán gabona és más termékek lengyelországi értékesítését, ám hangsúlyozta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ukrán gabona tranzitja minél nagyobb legyen. – A gazdálkodóink munkájának köszönhetően önellátók vagyunk, nincs szükségünk Ukrajnából származó gabonára – közölte a lengyel államfő.

– A háború alatti csodálatos termésük nagyon kevés olyan országhoz jutott el, amelynek valóban szüksége lett volna rá. Lengyelország tranzitfolyosókat készített elő, amiknek köszönhetően az ukrán gabona áthaladhat Lengyelországon, és oda szállíthatják, ahova kell − számolt be X- (korábban Twitter) oldalán Duda.

Megpróbálunk segíteni Ukrajnának és azoknak az országoknak, amelyeknek szükségük van a gabonára

− fogalmazott.

Duda pénteken a lengyelországi Poznanban az ukrajnai háború utáni újjáépítésről szóló konferencián „mellékes epizódnak” minősítette a gabona körüli vitát, mert szerinte az nem lesz jelentős hatással a lengyel–ukrán kapcsolatokra.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy szombaton Volodimir Zelenszkij előre be nem jelentett látogatásra érkezett Lengyelországba. Az ukrán elnök önkénteseket tüntetett ki, és köszönetet mondott a lengyel támogatásért, azonban hivatalos programon se vett részt és a lengyel vezetés egyetlen tagját sem kereste fel egy esetleges találkozó miatt. Varsó és Kijev között az elmúlt egy hétben élesedett ki a viszály, miután az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbításáról döntött Lengyelország múlt héten. Válaszul Zelenszkij úgy döntött, bepereli Varsót – noha Lengyelország katonai támogatása rendkívül meghatározó az ukrajnai háborúban és a legtöbb ukrajnai menekültet is Lengyelország fogadta be. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök később bejelentette: leállítja a katonai támogatásokat, mire az ukrán elnök az ENSZ közgyűlésén úgy reagált, aki nem Kijevet támogatja, az Oroszország oldalán áll, amivel megsértette a lengyeleket.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel államfő (Fotó: MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.