Kijev oldalára állt a Fehér Ház a lengyel–ukrán vitában?

Számon kérte Washington Varsót az Ukrajnának nyújtott támogatások leállítása miatt.

2023. 09. 23. 9:43
ZELENSZKIJ, Volodimir; MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2023. április 5. Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ (b) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kezet fog a kancellária varsói épülete elõtt tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. április 5-én. Zelenszkij az ukrajnai háború egy évvel ezelõtti kezdete óta elõször tartózkodik hivatalos látogatáson Lengyelországban. MTI/EPA/PAP/Rafal Guz Fotó: Rafal Guz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztázást követel az Egyesült Államok Varsótól, miután Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, leállítja Ukrajna katonai támogatását – számolt be a Bloomberg amerikai üzleti lap az amerikai védelmi minisztérium forrásaira hivatkozva. Lengyelország ugyanis a háborúban álló ország egyik legnagyobb katonai támogatója, amely más szövetségesekkel ellentétben modern, korszerű fegyverekkel látta el az ukrán csapatokat.

A névtelenséget kérő amerikai tisztviselő arról beszélt a lapnak, Lengyelország továbbra is elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, ám a kormány pontos álláspontja nem egyértelmű. Noha arra is figyelmeztetett, mindez hatással lehet a nyugati szövetségesek és a NATO egységére, egyelőre nem látni annak jelét, hogy repedés keletkezett volna a Kijevet támogató nyugati koalícióban.

A Bloomberg arról is beszámolt európai diplomatákra hivatkozva, Varsó biztosította arról a külföldi partnereket, Ukrajna katonai támogatása folytatódik, de kisebb mértékben.

A lengyel–ukrán konfliktus azután élesedett ki, hogy Lengyelország úgy döntött, meghosszabbítja az ukrán gabonára vonatkozó importtilalmat. A Magyar Nemzetnek korábban Lánczi Tamás politológus arról beszélt, a közép-európai országban október 15-én parlamenti választásokat tartanak és a lengyel gazdák megtartása rendkívül fontos a kormányzórpártnak. Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter a napokban azt szorgalmazta, a gabonavitát ne változtassák „politikai színházzá”. A lengyel mezőgazdasági miniszter, Robert Telus pedig már arról beszélt,

Varsó kész tárgyalni Kijevvel a gabonaimport embargójáról, de ehhez Ukrajnának vissza kell vonnia a Kereskedelmi Világszervezetnek küldött panaszát.

A Magyar Nemzetnek Jerzy Kwasniewski, az Ordo Iuris Intézet igazgatótanácsának elnöke pedig arról beszélt, már Kijev is igyekszik kihátrálni az eddig megtett lépéseiből, például a Lengyelország ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) indított eljárásból, mert rájöttek, hogy túl messzire mentek. „Lengyelország csak a gabona importját korlátozta, a transzfert nem, és az importot is azért, hogy stabilizálni tudja a lengyel piacot, és így megteremtse Ukrajna további támogatásának alapját. Ezt pedig az ukránok, az ukrán politikusok közül is sokan megértették” – hangsúlyozta Kwasniewski.

A lengyel szakértő szerint Zelenszkij kirohanásával a német kormánynak való megfelelni vágyás is inspirálhatta – Kijev ugyanis igyekszik közelebb kerülni Berlinhez.

„E gondolat mentén Zelenszkij nyílt kritikája Lengyelország ellen egy politikai játszma része is lehetett, mivel köztudomású, hogy a liberális német kormány a liberális lengyel ellenzéket támogatja” – vélekedett Kwasniewski.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (b) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kezet fog a kancellária varsói épülete előtt tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. április 5-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.