Zelenszkij úgy táncol, ahogy Németország fütyül?

Meglehetősen nagy megdöbbenést keltett a diplomáciai adok-kapok, amelynek Ukrajna és egyik legfontosabb szövetségese, Lengyelország között lehettünk tanúi a napokban. Miért mehettek ennyire messzire az ukránok, mi állhatott Zelenszkij elnök éles szavai mögött? Jerzy Kwasniewski, az Ordo Iuris Intézet igazgatótanácsának elnökét kérdeztük.

2023. 09. 23. 7:23
ZELENSZKIJ, Volodimir
New York, 2023. szeptember 21. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háborúról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 20-án. MTI/AP/Craig Ruttle Fotó: Craig Ruttle
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ahhoz, hogy megértsük az elmúlt napok eseményeit, egy kicsit vissza kell tekintenünk arra, mit tett a lengyel kormány és a lengyel nép az ukránokért közvetlenül az invázió után – mondta a Magyar Nemzetnek Jerzy Kwasniewski, a lengyel Ordo Iuris Intézet igazgatótanácsának elnöke. – Ha összeadjuk a közvetlenül az ukrán kormánynak nyújtott segítséget, a menekülteknek nyújtott juttatásokat és a klasszikus értelemben menekültnek nem tekinthető, de a háború miatt Lengyelországba átköltöző ukránok millióinak nyújtott támogatást, akiknek a lengyel kormány ugyanolyan szociális juttatásokat biztosított, mint a saját állampolgárainak, azt látjuk, hogy Lengyelország globálisan Ukrajna legnagyobb támogatója volt – magyarázza a szakértő. És nem csupán a lengyel kormány, de az egyszerű polgárok is mindent megtettek az Ukrajnából érkezőkért, saját otthonaikba fogadva be őket.

Lengyelország stratégia célja, hogy fennmaradjon a független Ukrajna, amely Európa-barát, és hajlandó csatlakozni vagy legalább együttműködni az európai struktúrákkal az orosz struktúrák helyett. Egy olyan Ukrajna, amely modern, alkotmányos, igazságos, korrupciómentes közigazgatást épít fel, amely nyitott az európai és lengyel befektetésekre, és amely nyitott és barátságos a lengyel vállalkozókkal

− nyújtott betekintést hazája céljaiba Kwasniewski.

Ennek érdekében tavaly Andrzej Duda lengyel elnök kereskedelmi együttműködést is javasolt Ukrajnának.

– Ezek után azt feltételezni, hogy Lengyelország akár akaratlanul is hozzájáruljon a Kreml terveinek megvalósításához, egyszerűen abszurd

– tette hozzá.

Mostanra már azt látjuk, hogy Kijev is igyekszik kihátrálni az eddig megtett lépéseiből, például a Lengyelország ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) indított eljárásból, mert rájöttek, hogy túl messzire mentek. – Lengyelország csak a gabona importját korlátozta, a transzfert nem, és az importot is azért, hogy stabilizálni tudja a lengyel piacot, és így megteremtse Ukrajna további támogatásának alapját. Ezt pedig az ukránok, az ukrán politikusok közül is sokan megértették” – hangsúlyozta Kwasniewski.

– Visszautalnék Duda elnök úr hasonlatára, aki azt mondta, Ukrajna olyan, mint egy fuldokló ember, aki a helyzete miatt kapkod, és olyan dolgokat tesz, amelyek nem hatékonyak. Világos, és sok ukrán számára is világos, hogy egy Lengyelország elleni nyílt támadás, ami az ország alapvető érdekeit érinti, aláássa azt a politikai támogatást, amely olyan nagy és önzetlen módon segít Ukrajnának

– emlékeztetett a szakértő.

De akkor minek tekintsük Zelenszkij az ENSZ-közgyűlés előtti kirohanását? Erődemonstráció az ukrán közvélemény felé? Diplomáciai melléfogás? Kwasniewski egy harmadik lehetőségre világít rá: szerinte Zelenszkij New York-i szavait a német kormánynak való megfelelni vágyás is inspirálhatta. Szerinte a Zelenszkij-adminisztráció igyekszik közelebb kerülni Németországhoz, erre utal például az a határozottság is, amellyel az ukrán elnök kiállt Németország állandó ENSZ BT-tagsága mellett.

E gondolat mentén Zelenszkij nyílt kritikája Lengyelország ellen egy politikai játszma része is lehetett, mivel köztudomású, hogy a liberális német kormány a liberális lengyel ellenzéket támogatja.

Ukrajna lépései nyomán az addig százszázalékosan támogató közhangulat Lengyelországban elmozdult abba az irányba, hogy az emberek szeretnének kemény válaszlépéseket látni, a lengyel–ukrán kapcsolatok realisztikusabbá válhatnak, a támogatás átrendeződik. Ez egyúttal egy lépéssel közelebb is viszi az országot Magyarország politikájához, de ennél közelebb aligha kerül hozzá, mert Lengyelországnak nagyon különböző nemzeti érdekei vannak ebben a helyzetben. Lengyelország mindig támogatni fogja Ukrajnát, mert Ukrajna az egyik legfontosabb partner az orosz befolyás megállításában – húzta alá.

Arra a kérdésre, hogy mennyire lehet jelzésértékűnek tekinteni, hogy a Sorosék által nemrég megvásárolt lengyel Rzeczpospolita napilap nyíltan nekiment Zelenszkij lépéseinek, Kwasniewski azt a választ adta, hogy véleménye szerint egy újságcikknél sokkal komolyabb jelzést hordoz az a tény, hogy az ukrán elnök – tavaly decemberi washingtoni látogatásával ellentétben – ezúttal nem szólalhatott fel a kongresszusban.

Úgy tűnik, az amerikai politikában is nő az esélye a támogatás megvonásának, és ezzel Zelenszkij valószínűleg nem számolt

– zárta gondolatmenetét az  Ordo Iuris Intézet igazgatótanácsának elnöke.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háborúról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 20-án (Fotó: MTI/AP/Craig Ruttle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.