„Túl gyengédek voltunk Ukrajnával” – mondja a lengyel képviselő

– Nem lehet, hogy a nemzetközi színtéren valaki rontsa a hírnevünket, csak mert a németektől többet kaphat. Erős ország vagyunk Európa közepén, sok ország számol velünk, és az ukránoknak is oda kellene figyelniük arra, hogy mit mondanak Lengyelországról a nemzetközi színtéren. A következtetések egyértelműek: ha továbbra is segítünk Ukrajnának, akkor Ukrajnának köszönetet kell mondania és tisztelnie kell az álláspontunkat a nemzetközi színtéren – jelentette ki Bogdan Rzonca európai parlamenti képviselő.

2023. 09. 23. 19:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyilvánvaló a német befolyás az ukrán politikusokra. Volodimir Zelenszkij kezd pozitívan beszélni a németekről. Úgy látom, hogy a németek megpróbálják elcsábítani Ukrajnát, és néhány ukrán politikus hagyta magát elcsábítani – jelentette ki Bogdan Rzonca lengyel európai parlamenti képviselő. A Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt politikusa annak kapcsán nyilatkozott a sajtónak, hogy az ukrán elnök megsértődve kikezdte a lengyeleket az ENSZ közgyűlésén. 

Volodimir Zelenszkij azért kezdte kritizálni Varsót, mert miután az ukrán vezetés beperelte többek között Lengyelországot a gabonaimport tilalmának meghosszabbítása miatt, a lengyel kormány bejelentette, hogy nem küld több fegyvert Ukrajnába.

Sajnos Zelenszkij elnöknek ez a beszéde az ENSZ-ben, valamint néhány ukrán miniszter kijelentései már a történelem lapjain maradnak. Ukrán részről el kell gondolkodni azon, hogy Lengyelország volt az első ország, amelyik ráerőltette Európára azt a narratívát, hogy Ukrajnának segíteni kell. Amikor Európában mások számolgattak, a mi politikusaink voltak azok, akik Kijevbe mentek

fogalmazott Bogdan Rzonca a WPolityce lengyel portálnak. Hozzátetette:

Nem lehet, hogy a nemzetközi színtéren valaki rontsa a hírnevünket, csak mert a németektől többet kaphat. Erős ország vagyunk Európa közepén, sok ország számol velünk, és az ukránoknak is oda kellene figyelniük arra, hogy mit mondanak Lengyelországról a nemzetközi színtéren. A következtetések egyértelműek – ha továbbra is segítünk Ukrajnának, akkor Ukrajnának köszönetet kell mondania és tisztelnie kell az álláspontunkat a nemzetközi színtéren.

Az európai parlamenti képviselő megjegyezte, hogy néhány kérdésben túl engedékenyek voltak Ukrajnával, és néhány területen keményebben kellett volna tárgyalniuk. – A történelmi kérdéseket is tisztázni kellene, és az ukránoknak végre el kellene kezdeniük visszaadni templomaikat a lwówi római katolikus egyháznak. Voltak ígéretek ezzel kapcsolatban, de a visszaadások elmaradtak – vetette fel az egyik kényes témát a politikus. A gabonavita kapcsán megjegyezte, hogy

Ukrajnában nagy német, olasz és holland vállalatokkal állunk szemben, amelyek ott élelmiszert termelnek, és ezt sajnos figyelembe kell venni. Nem az ukrán gazdák, hanem az ottani cégek azok, amelyek anyagilag jól járnak a gabona eladásával. Határozottan meg kell mondanunk az ukránoknak, hogy ha segíteni akarunk Ukrajnának, akkor nem fordulhat elő, hogy a lengyel gazdák legyenek a támogatás áldozatai

– mondta a PiS képviselője.

Borítókép: Bogdan Rzonca, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kormányzópárt európai parlamenti képviselője (Forrás: Facebook/Bogdan Rzonca)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.