Kázmér 2024. március 4.
logo

Lengyel kormányfő: Zelenszkij ne sértegesse többé a lengyeleket

Magyar Nemzet
2023.09.23. 07:52 2023.09.23. 10:03
Lengyel kormányfő: Zelenszkij ne sértegesse többé a lengyeleket

Bár már csitulni látszott a vita Ukrajna és Lengyelország között, úgy tűnik, a lengyelek még egyáltalán nem bocsátottak meg. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök figyelmeztette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy soha többé ne sértegesse a lengyeleket.

Volodimir Zelenszkij az ENSZ közgyűlése előtt mondott beszédével valószínűleg átlépett egy határt a lengyeleknél. Mint arról beszámoltunk, burkoltan, az ország megnevezése nélkül, de gyakorlatilag azzal vádolta egyik legfontosabb és leghűségesebb szövetségesét, hogy az oroszokat segíti, márpedig 

a lengyeleket nehéz ennél jobban megsérteni.

Nem is késett a lengyel válasz, Andrzej Duda fuldokló emberhez hasonlította Ukrajnát, aki kapkod, és magával rántja a segítségére sietőket, Mateusz Morawiecki miniszterelnök pedig bejelentette, hogy nem szállítanak több fegyvert Ukrajnának.

Azóta mindkét fél finomított valamelyest az álláspontján, de hogy milyen mélyre hatolt a tőrdöfés a lengyeleknél, azt jól jelzi, hogy Morawiecki egy pénteken Swidnikben tartott nagygyűlésen is visszatért a témára.

Szeretném megmondani Zelenszkij elnök úrnak, hogy soha többé ne sértegesse a lengyeleket, ahogy azt nemrég tette az ENSZ-ben tartott beszédében. A lengyelek ezt soha nem fogják megengedni, és a lengyelek jó hírnevének védelme nemcsak az én kötelességem és becsületem, hanem a lengyel kormány legfontosabb feladata. A jelenlegi geopolitikai kontextusban minden érdekünket meg fogjuk védeni, és tudjuk, hogyan kell ezeket az érdekeket alakítani

– idézi a miniszterelnököt a Wyborcza lengyel napilap.

Hogy milyen hatással lesznek az elmúlt napok eseményei hosszú távon a lengyel–ukrán kapcsolatokra, azt csak az idő mutatja meg, az viszont szinte bizonyos, hogy 

a korábbi szintre aligha állnak vissza.

Ráadásul Lengyelország nem az egyetlen szövetséges, ahol változik a köz- és a politikai hangulat, hiszen Szlovákiában a választási küzdelemben a közvélemény-kutatások szerint élen álló Robert Fico radikálisan más hozzáállást helyezett kilátásba hatalomra kerülése esetén, az Egyesült Államokban pedig a már eddig is százmilliárd dollár feletti amerikai támogatás és a katonai sikerek elmaradása miatt kiábrándult republikánusok nehezíthetik meg a dolgát.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Fotó: AFP/Wojtek Radwanski)

Lengyel-ukrán feszültség

Rendesen beolvasott a lengyel publicista a pereskedő ukránoknak

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.