Lengyelország nem küld több fegyvert Ukrajnának

Egyre keserűbbnek tűnik a viszony Ukrajna és egyik leghangosabb támogatója, Lengyelország között. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ közgyűlése előtt elmondott beszéde után bekérették a varsói ukrán nagykövetet, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig bejelentette, hogy országa nem küld több fegyvert a háborúban álló országnak.

2023. 09. 21. 7:13
MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2023. június 9. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtóértekezlete a varsói kormányfõi hivatalban 2023. június 9-én. Morawiecki közölte: Lengyelország nem fogadja el a bevándorlók európai uniós országok közötti kötelezõ szétosztása mechanizmusának jogszabálytervezetét és nem fog fizetni a migránsok befogadásának elutasításának ellenében. MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak Fotó: Pawel Supernak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik az adok-kapok Ukrajna és Lengyelország között. Mint arról beszámoltunk, a szövetségesek között azután pattant ki a konfliktus, hogy Lengyelország egyike volt annak a három országnak, amely egyoldalúan meghosszabbította az ukrán gabona importjának az EU által pénteken feloldott tilalmát.

Válaszul Ukrajna – Magyarország és Szlovákia mellett – a lengyeleket is beperelte a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO), és importtilalmat vezetett be több lengyel mezőgazdasági termékre, ami a lengyeleket sokként érte.

Hasonlóan felháborodtak Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az ENSZ közgyűlése előtt mondott beszédén, amelyben ugyan konkrétan nem nevezte meg Lengyelországot, de 

gyakorlatilag oroszbarátsággal vádolta a lengyeleket. 

A beszéd után Varsóban bekérették az ukrán nagykövetet – írja a BBC tudósítása.

Szerda este egy televíziós megszólalásában Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelök bejelentette, hogy országa nem küld több fegyvert Ukrajnának, inkább saját hadseregének modern fegyverekkel való ellátására koncentrál. 

Ha nem akarsz védekezésre kényszerülni, akkor kell, hogy legyen mivel védekezned 

– idézi a kormányfőt az Ukrainska Pravda hírportál.

Morawiecki arra is figyelmeztette az ukránokat, hogy ha tovább mélyítik a konfliktust, újabb termékek kerülhetnek fel az importtilalmi listára – írja a Politico hírportál.

A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértő szerint nem egyszerű racionális magyarázatot találni arra, hogy mi lehet az oka annak, hogy így megromlott a lengyel–ukrán viszony. Bendarzsevszkij Anton lapunknak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: Lengyelország Ukrajna legfontosabb szövetségesének és támogatójának számít. Az egyetlen kézenfekvő válasz a belpolitika lehet.

Ukrajna azért keményít a retorikáján, mert a katonai kudarcok és a korrupciós botrányok mellett a vezetésnek meg kell mutatnia a lakosságnak, hogy ahol teheti, keményen lép fel, és képviseli Ukrajna érdekeit – még a szövetségeseivel szemben is. Lengyelországban pedig valószínűleg ugyancsak kapnak az alkalmon. A lengyel választások előtt fontos lehet a kormánypártnak megfognia azokat a szavazókat, akik esetleg elégedetlenek az Ukrajna iránti politikával vagy a menekültek befogadásával. Ezért a lengyel politikai kommunikáció is bekeményít

– mondta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.