„Kés a hátba”: felháborodtak a lengyelek, amiért az ukránok beperelik őket

A hozzászólások alapján a többségnek rosszul esik az ukránok hálátlansága.

2023. 09. 20. 13:49
UKRAINE-POLAND-RUSSIA-CONFLICT-WAR In this handout photograph taken and released by the Ukrainian Presidential Press Service on July 9, 2023, Ukraine's President Volodymyr Zelensky (L) speaks with Poland's President Andrzej Duda (R) during their meeting in Lutsk. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási felháborodás fogadta Lengyelországban, hogy Ukrajna bejelentette, bepereli Varsót, amiért – a magyarok és szlovákok mellett – az ukrán gabona importtilalmának meghosszabbításáról döntött. Nemcsak Andrzej Duda lengyel elnök hasonlította a fuldokló emberhez az ukránokat – utalva arra, hogy még a segítőnek is árthatnak –, de az internetet is ellepték a dühös kommentek. 

Érdemes áttekinteni, hogyan háborogtak például az egyik legnagyobb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza vonatkozó cikkei és Facebook-bejegyzései alatt, íme néhány szemléletes komment:

„Ez gusztustalan, annak fényében, mennyi mindent tettünk már Ukrajnáért. Botrányos!”

„Ez aztán a hála...”

„Lengyelországnak AZONNAL le kell állítani a fegyverszállításokat, és a Lengyelországban élő ukrán menekültek anyagi támogatását!”

„Ukrajnában már nem gondolkodnak logikusan.”

„Ezennel vége annak, hogy Ukrajnát támogatom, és úgy tűnik, ezrek lesznek még így.”

Az ukrán per hírére a Fakt24, a legnagyobb bulvárlap olvasói is kiakadtak, a cikkre majd 500 hozzászólás érkezett, és 212 „dühítő” reakció. Néhány, a kommentözönből:

„Holnap meg majd Przemyśł és Rzeszów városát rohanja le Ukrajna? A mi tankjainkkal és F–16-osainkkal? Már itt is vannak. Az ukránok megmutatják igazi arcukat. És ez csak a kezdet…”

„A kisujjamat nyújtod, és az egész kezedet akarja.”

„Ez aztán a hála! Ideje lenne a saját országunkkal törődni!”

Még a Rzeczpospolita üzleti napilap – melynek kiadójában Soros György is tulajdonrészt szerzett – híradásaira is érkezett néhány cinikus vagy éppen indulatos hozzászólás. Arra a mai fejleményre, hogy Andrzej Duda lengyel elnök végül nem találkozott Volodimir Zelenszkijjel, például így reagáltak néhányan a Facebookon:

„Szomorú – hogy fogja Duda túlélni, hogy vége ennek a gyönyörű szerelemnek?”

„Zelenszkij kést szúrt a hátába.”

„Csak azért kellettünk az ukránoknak, hogy fegyvereket adjunk, és otthont adjunk kétmillió ukránnak, semmi másért. Ez a nemzet semmit nem változott UPA (Ukrán Felkelő Hadsereg) óta…”

További lengyel lapoktól és hozzászólásokból még hosszan lehetne idézni – több ezer született belőlük. Vizsgálatunk persze nem reprezentatív, de az egyértelműen látszik, hogy a lengyel többsége vérig sértődött, és úgy érzik Ukrajna hálátlan volt azok után, hogy milyen támogatást kaptak a háború kezdete óta Lengyelországtól. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy néhányan védelmükbe is vették Kijevet, illetve még gyakoribb, hogy a kormányt támadják, amiért szerintük a közelgő választások előtt kijátsszák az „ukránellenes kártyát”.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi találkozója (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.