Így igazította el Orbán Viktor Zelenszkij ukrán elnököt Argentínában + videó

Az ukrán államfő és a magyar miniszterelnök feszült hangulatú beszélgetését több kamera is rögzítette.

2023. 12. 11. 7:45
ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir; MILEI, Javier
Az új argentin elnök beiktatása Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves vita alakulhatott ki Argentínában, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megjelent Buenos Airesben az új argentin elnök beiktatásán, és többek között Orbán Viktorral is találkozott a ceremóniát megelőzően. Az ukrán államfő és a magyar miniszterelnök feszült hangulatú beszélgetését több kamera is rögzítette, Orbán Viktor láthatóan határozottan eligazította a tények között Zelenszkijt néhány nappal az EU-csúcs előtt, ahol Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai is napirendre kerülhetnek.

Beszéltem Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, meglehetősen közvetlen és lényegre törő beszélgetés volt

– jelentette ki Zelenszkij egy videóüzenetben, majd hozzátette, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel is egyeztetett Európa uniós szintű védelméről. 

Arról lapunk is beszámolt a minap, hogy ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta, Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

Orbán Viktor csütörtökön még Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt Párizsban, miután a kormányfő jelezte Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, hogy Ukrajna uniós csatlakozása nem időszerű, ezért napirendre sem kellene tűzni azt. A franciaországi látogatása közben Orbán Viktor a Le Point hetilapnak kijelentette, hogy az Európai Bizottság jelentése Ukrajnáról hazugság.

Nem járulok hozzá olyan döntéshez, ami rossz Magyarországnak. Az a felfogásom Európáról, hogy amíg nem ért egyet mindenki, addig nincs döntés. Ukrajna nehéz helyzetben van az orosz invázió miatt, ezért úgy döntöttünk, támogatjuk. Egyetértek azzal, hogy az Európai Tanács pozitív jelzéseket küldjön Ukrajnának, ám vannak egészen másfajta jelzések, mint például az uniós tagságról szóló tárgyalások megkezdése. Azt nem szabad megtennünk

– fogalmazott a háborúban álló ország EU-csatlakozásáról Orbán Viktor.

A napokban arról is beszámoltunk, hogy Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője telefonon tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. 

Andrij Jermak arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy az ukrán parlament több fontos jogszabály elfogadására készül. A magyar külügyminiszter a tájékoztatást megköszönte és tudomásul vette.

„Egyetértés volt köztük abban, hogy szükség van Magyarország és Ukrajna kapcsolatának javítására, és ennek legjobb eszköze a közvetlen személyes párbeszéd. Ezért megállapodás született arról, hogy Szijjártó Péter és Andrij Jermak személyesen is találkoznak” – írta a szóvivő.

A tárgyalás során Andrij Jermak javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját. Szijjártó Péter úgy reagált, hogy természetesen a magyar fél nyitott egy ilyen találkozóra, de annak csak akkor van értelme, hogyha van esély arra, hogy egy ilyen találkozó pozitív eredménnyel zárul. – Ehhez pedig alapos előkészítésre és előzetes megbeszélésekre van szükség – közölte a szóvivő.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök Javier Milei új argentin elnök beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. A kormányfő mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.