Andrzej Duda: A bebörtönzött képviselőknek adott kegyelem és képviselői mandátumuk is érvényes

A lengyel államfő továbbra is küzdeni fog a becsületes és igazságos Lengyelországért.

Forrás: MTI2024. 01. 10. 16:27
DUDA, Andrzej; KAMINSKI, Mariusz; WASIK, Maciej
Varsó, 2024. január 10. Andrzej Duda lengyel államfõ nyilatkozatot tesz a varsói elnöki palotában 2024. január 10-én, miután az elõzõ estén letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest az elnöki palotában, Duda távollétében. Kaminskit és Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselõit a jelenlegi házelnök egy 2007-es büntetõügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva 2023 végén megfosztotta mandátumuktól, ami Andrzej Duda államfõ szerint jogellenes, mert a két politikust õ korábban elnöki kegyelemben részesítette. A két politikust december 20-án hatalommal való visszaélés címén két év szabadságvesztésre ítélték. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatályos és a lengyel alkotmánynak megfelel a Mariusz Kaminskinak és Maciej Wasiknak adott kegyelem, és a bebörtönzött ellenzéki politikusok képviselői mandátuma is érvényes − jelentette ki Andrzej Duda szerdai sajtókonferenciáján.

A lengyel elnök az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) két képviselőjének az államfői palotában végrehajtott kedd esti letartóztatása miatt hívott össze sajtótájékoztatót.

A 2015-ös kegyelmi döntés változatlanul érvényes

 − húzta alá Andrzej Duda, egyebek között arra hivatkozva, hogy az alkotmánybíróság három döntésében is megerősítette álláspontját.

Az államfő felidézte: Kaminskit és Wasikot, valamint a korrupcióellenes hivatal (CBA) két másik munkatársát 2015-ben részesítette kegyelemben, miután a CBA egyik eljárása során elkövetett túlkapások címén ugyanazon bizonyítékok alapján ítélték el őket, amelyek alapján (...) az ügy egyik vádlottját viszont korrupció címén ítélték el.

Az ügy kezdettől fogva nagyon vitás volt, és a közvélemény nagy része is politikai jellegűnek találta

 − mondta az elnök. Hangsúlyozta: az államnak kiemelt védelemben kell részesítenie azokat, akik a kormányzat legfelsőbb szintjét is érintő korrupcióellenes harccal foglalkoznak, és a Kaminski által irányított CBA annak idején éppen ilyen feladatokat látott el.

Az elnök mély megrendülését fejezte ki, hogy Kaminski és Wasik személyében kristálytiszta, becsületes embereket börtönöztek be, mégpedig az államfői kegyelem ellenére, jogi, fizikai és médiabrutalitást alkalmazva.

Hangsúlyozta: államfőként továbbra is küzdeni fog a becsületes és igazságos Lengyelországért. Ez azt is jelenti, hogy nem nyugszik, amíg Kaminskit és munkatársait szabadon nem bocsátják – tette hozzá. Aláhúzta: az ügyben továbbra is alkotmányos keretek között fog eljárni.

Andrzej Duda egyúttal társadalmi békére szólított fel. Az emberek élhetnek a gyülekezési joggal, de a tüntetések békések legyenek − hangsúlyozta.

Meggyőződését fejezte ki, hogy alkotmányos, demokratikus módszerekkel helyre lehet állítani a lengyel állam tisztességességét és igazságosságát.

Bronislaw Komorowski, a jelenlegi kormánykoalícióhoz közel álló volt elnök a Rzeczpospolita napilapnak szerdán nyilatkozva azt mondta, hogy Andrzej Duda szerinte szabálytalanul részesítette kegyelemben Kaminskit és Wasikot. A bírósági döntések megtámadásával az államfő az állam demoralizálásához járul hozzá, rossz példát mutatva a polgárok és az állami szervek számára − vélekedett Komorowski.

Az illetékes bíróság decemberben másodfokon kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kaminskit és Wasikot a CBA által 2007-ben elkövetett túlkapás címén. Andrzej Duda 2015-ös kegyelmi döntése jogi vitát váltott ki, ellenzői szerint nem érvényes, mivel a 2015-ös elsőfokú ítélet még nem volt jogerős.

Kaminski a letartóztatása után éhségsztrájkba kezdett.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel államfő (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.