Éhségsztrájkba kezdett a letartóztatott volt lengyel belügyminiszter

1989 óta először ejtettek politikai foglyokat Lengyelországban.

2024. 01. 10. 13:32
DUDA, Andrzej; KAMINSKI, Mariusz; WASIK, Maciej
Varsó, 2024. január 10. Ellenzéki tüntetõk tiltakoznak a varsói elnöki palotánál, amelyben az este folyamán letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest 2024. január 9-én. Kaminskit és Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselõit a jelenlegi házelnök egy büntetõügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva megfosztotta mandátumuktól, ami Andrzej Duda államfõ szerint jogellenes, mert a két politikust õ korábban elnöki kegyelemben részesítette. MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mariusz Kaminski volt lengyel belügyminiszter éhségsztrájkba kezdett, és politikai fogolynak nevezte magát. Erről munkatársa, Blazej Poborzysty számolt be újságíróknak, közölte a Reuters hírügynökség.

Kijelentem,  politikai bosszúnak tekintem, hogy elítéltek a korrupció elleni harc miatt, és megfosztottak parlamenti mandátumomtól

– mondta Kaminski egy nyilatkozatban.

A Jog és Igazságosság párt (PiS) szerint Kaminski és volt helyettese, Maciej Vonsik az első politikai foglyok lettek 1989 után.

Mateusz Morawiecki volt kormányfő a letartóztatások után úgy fogalmazott, Lengyelországban először vannak politikai foglyok az 1981-es hadiállapotot meghirdető Wojciech Jaruzelski tábornok időszaka óta. Szymon Szynkowski vel Sek volt külügyminiszter, a PiS képviselője pedig úgy reagált:

A történtek a törvénytelenség uralmát mutatják, olyan nemzetközi szégyent jelentenek, amilyen 1989 óta nem fordult elő.

A párt tagjai úgy döntöttek, hogy létrehozzák a „Politikai Foglyok Védelmi Bizottságát”, amelynek célja szerintük a demokrácia helyreállítása.

Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest kedd este tartóztatták le, miután a bíróság decemberben kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a korrupcióellenes harcban elkövetett túlkapás címén. Andrzej Duda elnök viszont már 2015-ben kegyelemben részesítette őket. A kegyelmi döntés jogi vitát váltott ki, ellenzői azzal érveltek, hogy nem adható meg, mivel az elsőfokú ítélet még nem volt jogerős.

 

Borítókép: Ellenzéki tüntetők tiltakoznak a varsói elnöki palotánál, amelyben az este folyamán letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest 2024. január 9-én. (Forrás: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.