„Államcsínnyel van dolgunk” – folytatják a brutális tisztogatást Tuskék Lengyelországban + videók

A lengyel elnök levélben fordul az államfőkhöz és a nemzetközi intézmények vezetőihez, hogy tájékoztassa őket arról, Lengyelországban a végrehajtó hatalom megsérti a törvényeket és az alkotmányt.

2024. 01. 09. 23:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, kedd este letartóztatták a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített képviselőit – erősítette meg a varsói rendőr-főkapitányság.

Kaminskit és Wasikot a rendőrkapitányságra szállították, ahol azonnal spontán tüntetés alakult ki. A PiS több politikusa is a helyszínre ment, köztük Jaroslaw Kaczynski, a párt elnöke, majd a varsó-grochówi fogház elé vonultak.

Kaczynski úgy fogalmazott

Egy olyan hatalommal állunk szemben, (…) amely Lengyelországon kívüli, egy olyan hatalommal, amely odáig megy, hogy durván megsérti az alkotmányt és megszegi a törvényt; egy olyan hatalommal, amely olyan helyzet felé halad, amelyben nehéz lesz legitim hatalomként beszélni róla.

Przemyslaw Czarnek, a PiS képviselője arról számolt be a sajtónak, hogy nem engedték be őket a rendőrségre, ahova azonban képviselői jogaik miatt bemehettek volna ellenőrzést végezni, írja a wPolityce lengyel hírportál. A közösségi oldalakra is felkerült felvételeken látszik, hogy masszív rendőrsorfal vette körül az épületet. 

„Itt vagyunk egy parlamenti ellenőrzésre, felmutatjuk a személyi igazolványunkat, minden jogunk megvan ahhoz, hogy a képviselői mandátum gyakorlásáról szóló törvényben meghatározott szabályok szerint belépjünk a rendőrőrsre, de sajnos a rendőrség lelökött minket a lépcsőn, kilökött minket a rendőrőrsről, nem engedett be minket” – fogalmazott. Mint mondta, most arra várnak, hogy feljelentést tegyenek bűncselekmény gyanújával, amiért nem engedték meg, hogy a képviselők beavatkozzanak a rendőrségen, gyakorolják a jogaikat. Úgy fogalmazott: 

Valódi államcsínyről van szó, amelynek során barbárok szállják meg Lengyelországot. A nemzetnek fel kell ébrednie, mert Lengyelország vagy lesz, vagy nem lesz.

– hangsúlyozta a volt oktatási miniszter.

A rendőrség előtt összegyűlt tömeg azt skandálta, „engedjék be a képviselőket!”

Grazyna Ignaczak-Bandych, az elnöki kancellária vezetője a történtek után arról tájékoztatott, hogy 

Andrzej Duda elnök levélben fordul az államfőkhöz és a nemzetközi intézmények vezetőihez, amelyben tájékoztatja őket arról, hogy Lengyelországban a végrehajtó hatalom megsérti a törvényeket és az alkotmányt.

Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök közösségi oldalán tett közzé egy videóüzenetet. 

Példátlan dolgok történnek a szemünk előtt. Először is brutális kísérlet a közmédia átvételére. Most a hatóságok demokratikusan megválasztott képviselőket akarnak bebörtönözni, Holownia házelnök pedig a szabad lengyelek reakciójától tartva lemondja a szejm ülését. A rendszer ilyen mértékű megzavarása veszélyes államunkra nézve

– fogalmazott Morawiecki, és hozzátette:

Ezért felszólítom Holownia házelnököt és Tusk miniszterelnököt, hogy hagyjanak fel a lengyel állam destabilizálásával.

Mint mondta, „a társadalmi zavargások elkerülése, a helyzet megnyugtatására való törekvés még lehetséges. Elég, ha tiszteletben tartjuk a kegyelem jogát, amelyet az elnök ebben az esetben alkalmazott. A demokratikus politikai vita néha nagyon éles vita, de ennek a jog keretein belül kell zajlania, a lengyel alkotmány és a lengyel törvények keretein belül.”

Az éjszaka folyamán a tüntetők a PiS képviselőivel együtt átvonultak a varsó-grochów-i börtönhöz. 

Azért vagyunk itt, hogy Mariusz Kaminski és Maciej Wasik hallja, hogy velük vagyunk, hogy nincsenek egyedül – fogalmaztak a politikusok és a képviselők. 

Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest kedd este tartóztatták le, miután a bíróság decemberben kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás címén. Andrzej Duda elnök viszont már 2015-ben kegyelemben részesítette őket. A kegyelmi döntés jogi vitát váltott ki, ellenzői azzal érveltek, hogy nem adható meg, mivel az elsőfokú ítélet még nem volt jogerős.

Marcin Kierwinski új belügyminiszter az X közösségimédia-felületen azt írta: „a törvény előtt mindenki egyenlő”.

Grazyna Ignaczak-Bandych, az államfői hivatal vezetője a TV Republika kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: 

Kaminski és Wasik az államfő vendégei voltak, és a rendőrség akkor hatolt be az elnöki palotába, amikor Andrzej Duda elnök már távozott onnan, mert Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető társaságában egy találkozóra indult a fehérorosz ellenzék tagjaival.

Mateusz Morawiecki volt kormányfő a letartóztatások után úgy fogalmazott, Lengyelországban „először vannak politikai foglyok” az 1981-es hadiállapotot meghirdető Wojciech Jaruzelski tábornok időszaka óta. Szymon Szynkowski vel Sek volt külügyminiszter, a PiS képviselője pedig úgy reagált:

A történtek a törvénytelenség uralmát mutatják, olyan nemzetközi szégyent jelentenek, amilyen 1989 óta nem fordult elő.

Borítókép: Tüntetők a rendőrség épülete előtt, miután letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőit (Forrás: Twitter/boom_and_bust)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.