Meggyulladt a puskaporos hordó Németországban

Traktorkonvojok, tüntetések és autópálya-blokádok jellemezték Németország elmúlt napjait. De nem csak a gazdák tiltakoznak a hárompárti koalíció ellen, a felháborodás a társadalom mélyebb szöveteit is áthatja.

2024. 01. 21. 6:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem csak a gazdákról van szó! Nekünk, többieknek nincs traktorunk! – olvasható a plakáton a felirat, amelyet a berlini Brandenburgi kapunál tartott nagygyűlésen szúrtak ki, és amely összefoglalja a számos tiltakozó rendezvény hangulatát Németországban.

 

A gazdák tiltakozása csak megnyitotta a szelepet. A lakosság széles és tartósan figyelmen kívül hagyott rétegére hatalmas nyomás nehezedik: a termelő, a keményen dolgozó, a saját létükért felelősséget vállaló, önmagukról és családjukról kemény, becsületes munkával gondoskodni akaró emberekre, akik számára az ideológiai, kizsákmányoló, lekezelő és elnyomó politika fokozatosan ellehetetleníti a saját szabad életmódjukat, fogalmaz cikkében a Junge Freiheit.

A külföld elsőbbséget élvez

Nem véletlen, hogy éppen a gazdák azok, akik most fel vannak háborodva. A termeléshez nélkülözhetetlen agrártámogatások részleges vagy teljes eltörlése csak az utolsó csepp a pohárban. A mezőgazdaság évtizedek óta szenved a nemzeti és európai, szinte tervszerű gazdaságpolitikától, amely a bürokráciát, felsőbbrendűséget és a szabályok és támogatások egyre szorosabb béklyóját használja fel a kkv-szektor és a kisgazdaságok megfojtására, hogy a politikai kapcsolatokkal rendelkező nagy agráripari koncentrációnak kedvezzen. 

A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal Ellwangenben 2024. január 10-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Sokan azok közül, akik ezekben a napokban az utcára vonultak már régen rájöttek, hogy nem a magasabb szükségletek nehezítik meg az életüket és fenyegetik gazdasági létüket, hanem egy erősen ideológiai politika, amely nem ismer gátlásokat saját polgárai érdekeinek és jólétének feláldozásában a társadalmi és gazdasági átalakulás, a „klímavédelem” és az „energiaátállás” érdekében.

Példátlan düh

A gazdák nincsenek egyedül ezzel a kijózanító tapasztalattal. A gazdaság egyéb területein a kézművesek és az építőipari vállalatok, a fuvarozók és a vendéglátósok, a kis- és középvállalkozások és nem utolsósorban a dolgozó és adófizető átlagpolgárok is osztoznak ebben a tapasztalatban. 

Sokan közülük ezért csatlakoztak a tiltakozásokhoz vagy támogatják őket – felmérések szerint a lakosság négyötöde áll a gazdatüntetések mögött –, mert úgy látják, hogy e tüntetések a saját eszközeik a politikai osztállyal és a kormánnyal szemben, amelynek támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt. A választók harmada sem támogatja már a kormánykoalíció pártjait, és a polgárok egyötödét sem győzi meg az őket vezető kancellár.

A kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozó német gazdák tüntetnek Münchenben 2024. január 8-án (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)

A közlekedésilámpa-koalíció pániküzemmódban

Ez magyarázza azt a szervezetlen pánikot, amellyel a hatalmon lévő politikusok és híveik hiába próbálják megfékezni a folyamatban lévő tüntetéseket. 

A fegyelmezés bevált módszerei már nem működnek. A gazdákat nem fogja hazaküldeni a részleges visszavonulás és az adóemelés szorításának átmeneti lazítása, ez csupán kockacukor, tudják, hogy a megélhetésük forog kockán.

Túlságosan átlátszó a földművelésügyi miniszter megosztó kísérlete, hogy a fogyasztókat kijátssza a termelők ellen a hústermékekre kivetett különadóval, amit tipikus kormányzati nyelven „agrárszoli”-nak neveznek. 

Az a jól begyakorolt reflex, hogy a kormányellenes tüntetéseket a „jobboldali szélsőséges” buborékba helyezik, és „beszivárgásra” figyelmeztetnek, ugyanolyan hatástalan, mint a figyelemelterelésként szervezett „jobboldaliak elleni” állami tüntetések, még akkor is, ha a kormánypárti média az utóbbit felnagyítja és a gazdák tiltakozását lebecsüli.

A tüntető gazdák ismerik a velük együtt demonstráló szomszédaikat, tudják, hogy nem „nácik”, és egyre inkább gúnyolódással válaszolnak ezekre az együgyű rágalmakra. Annál árulkodóbb a régi nóta, amikor rendőrök fedezik a pénzügyminiszter menekülését a gazdatüntetésről, vagy amikor egy tüntetőt eltaposnak és elvisznek. 

A polgárok és a gazdák ugyanis még mindig emlékeznek arra, hogy a politikailag kívánatos klímakampányokat hogyan kényeztették és védték, és hogy a Black Lives Matter-aktivisták előtt térdre rogyó rendőröket vagy a klímatüntetésre felszólító tanárokat semmiképpen sem vonták felelősségre a semlegességi kötelezettségük megsértése miatt.

A gazdaszervezet, amely szponzorként örömmel hódolt be a zöld „uralkodóknak”, ambivalens szerepet játszik. A lázadó gazdák nyomására kénytelen volt a tüntetések élére állni, hogy egyszerre fékezze és korlátozza azokat. 

Politika a puskaporos hordón

A nagyvállalatoknak talán elég, ha a részvényesek osztalékát a hazai támogatásokkal és a termelés külföldre való áthelyezésével biztosítják. A középosztály lázadása, amelyet a gazdák tiltakozása táplál, még nem a német sárga mellényes mozgalom. 

Tüntető gazdálkodók traktorokkal és járművekkel a berlini kormányzati negyedben 2024. január 15-én (Fotó: MTI/AP/Ebrahim Noruzi)

Gyertyaszentelő után kezdődik a mezőgazdasági munkaév, és legkésőbb addigra a gazdák visszatérnek a földjeikre és a gazdaságaikba – elvégre ők nem antigazdák és klímaaktivisták, akiknek fizetett szabadságuk van. Magukkal viszik a földekre dühüket, de továbbra is megvan a lehetőség arra, hogy széles körű lázadással alapvető politikai változást kényszerítsenek ki. 

Minél hamarabb fellobbannak a szikrák, annál többet lehet megmenteni. A német politika egy puskaporos hordón ül és a kanóc már ég!

Borítókép: Egy bábukkal díszített traktor, amelyen kormánytagok szerepelnek a gazdák és teherautó-sofőrök tüntetésén Berlinben, Németországban (Fotó: AFP/Odd Andersen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.